Exclusieve groepsreis Archeologie in Griekenland

Archeologie in Griekenland

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Bij het oude Griekenland denkt men vermoedelijk als eerste aan Athene en staten op de Peloponnesos als Korinthe en Sparta. Maar de Griekse wereld bestreek een veel groter gebied.
Op deze reis proberen we de geijkte plekken zo veel mogelijk te mijden en beginnen we in het noorden. Thessaloniki, thans de tweede stad van Griekenland, werd gesticht door de Macedonische koning Kassander in 315 vóór Christus. We reizen van daaruit zuidwaarts, doorkruisen Thessalië en Boiotië, steken kort over naar het eiland Euboia, en eindigen in de hoofdstad Athene. Op het programma staan Mykeense vestingen uit de bronstijd, een rijke begraafplaats uit de donkere eeuwen, tempels en andere overblijfselen uit het klassieke tijdperk, Macedonische steden en elitegraven, een keizerlijk paleis uit de Romeinse tijd, Byzantijnse kerken en een Turkse moskee die is omgevormd tot archeologisch museum. Hoewel de nadruk op de oudheid ligt, passeren dus vrijwel alle perioden van de Griekse geschiedenis de revue.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door dr. Josho Brouwers. Er is tevens een organisatorisch reisbegeleider mee op deze reis en op een enkele plaats een lokale gids.

dr. Josho Brouwers

Studeerde archeologie en prehistorie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, waarbij hij zich specialiseerde in mediterrane archeologie. Promoveerde op oorlogvoering in het vroege Griekenland en verrichtte onderzoek in Volos. Hij schreef een boek over de Griekse mythologie. Thans is hij hoofdredacteur van de website Ancient World Magazine.

dag 1, di 12-05

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Thessaloniki. We verkennen de stad en wandelen langs het monument van Alexander de Grote, de Witte Toren, de Rotonda, de resten van het paleis van keizer Galerius en de Romeinse agora. We overnachten driemaal in Thessaloniki.

dag 2, wo 13-05

We starten met het Archeologisch Museum. Daarna wandeling naar de bovenstad om enkele Byzantijnse monumenten te bewonderen: de Hosios David, de Hagios Dimitrioskathedraal en de kloosterkerk Hagios Nikolaos Orphanos met prachtige fresco’s.

dag 3, do 14-05

Ook vandaag mengen we de oudheid met het Byzantijnse verleden. Het Museum voor Byzantijnse Cultuur bezit een prachtige collectie. We zetten koers naar de archeologische site en het museum van Pella, waar we fraaie rolsteenmozaïeken zien. Later in de middag komen de Macedonische koningsgraven van Vergina aan bod, waarvan één mogelijk het graf is van Philippos II, de vader van Alexander de Grote.

dag 4, vr 15-05

Op onze tocht naar het zuiden bekijken we in Dion de opgravingen en het museum. Korte stop aan de voet van de Olympos, de berg waar de Olympische goden huisden. We bevinden ons in het gebied waar dezen de strijd aan hebben gebonden met de Titanen, die zich hadden gevestigd op de berg Othrys. Twee overnachtingen in de omgeving van Larisa en Volos.

dag 5, za 16-05

We vereren de kleine archeologische musea van Larisa en Volos met een bezoekje. Het eerste is gehuisvest in een oude Turkse moskee. Ook maken we een uitstapje naar de regio Pelion en de gelijknamige berg. In dit uiterst vruchtbare gebied zou de goede centaur Cheiron hebben geleefd. Aan de voet van de berg ligt Iolkos, nu een deel van Volos, de plaats waar Jason met zijn Argonauten vandaan kwam. Bij het naburige dorpje Dimini ligt de Mykeense site. Mogelijk was dit de locatie waar Iolkos in de bronstijd lag.

dag 6, zo 17-05

We vervolgen onze reis zuidwaarts en stoppen bij Thermopylai, de plek waar koning Leonidas met zijn Spartanen en een aantal bondgenoten strijd heeft geleverd tegen de Perzen in 480 vóór Christus. Tussenstop in Gla, waar de resten van een imposante Mykeense vesting liggen. In Thebe is onze hoofdbestemming het prachtig gerestaureerde museum, maar we bekijken ook de overblijfselen van de oude akropolis en een Mykeens paleis. Rit naar het eiland Euboia voor één overnachting.

dag 7, ma 18-05

De archeologische site van Lefkandi ligt aan de rand van de vlakte van Lelanton. Hier vinden nog steeds opgravingen plaats. De plek is belangrijk voor een goed begrip van de Griekse donkere eeuwen (ca. 1200 tot 800 vóór Christus). Veel van het archeologische materiaal zien we in het museum van Eretria. We proberen ook tijd te maken voor Chalkis aan de andere kant van de vlakte. Rit naar Athene voor de laatste twee overnachtingen.

dag 8, di 19-05

Aangekomen in Athene bekijken we de Akropolis, het Akropolis Museum en de Agora. De gehele antieke geschiedenis van de stad wordt hierbij uit de doeken gedaan, met de nadruk op de klassieke periode (de vijfde en vierde eeuw vóór Christus). In de namiddag rijden we naar Kaap Sounion, waar we de ruïne bezichtigen van de markante tempel die gewijd is aan Poseidon. De locatie is schitterend en komt vooral tegen zonsondergang tot haar recht.

dag 9, wo 20-05

Vandaag is er de mogelijkheid om het oude archeologisch museum te bezoeken en de Kerameikos, het oude pottenbakkerskwartier. Een deel hiervan werd gebruikt als grafveld. Transfer naar de luchthaven van Athene voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Thessaloniki per Transavia en van Athene naar Amsterdam met KLM. De vluchttijden zijn:
12-05-2020: Amsterdam - Thessaloniki, 09.40 - 13.30 uur
20-05-2020: Athene - Amsterdam, 17.20 - 19.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen, op de terugvlucht per KLM gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).

KLM-ruimbagage

De terugreis is gebaseerd op een directe lijnvlucht met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 10,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Griekenland wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Thessaloniki (3 nachten) - Larisa (2 nachten) - Euboia (1 nacht) - Athene (2 nachten)
In Thessaloniki en Athene wordt verbleven in centraal gelegen viersterrenhtoels. In Larisa verblijft u tevens in een centraal gelegen, comfortabel hotel. Op Euboia verblijft u in een driesterrenhotel bij zee.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De diners vinden meestal plaats in lokale restaurants; een enkele keer in het hotel.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. De steden Athene en Thessaloniki zijn groot en hier wordt veel gelopen. Er staan veel opgravingsterreinen op het programma die oneffen zijn en soms ook uitgestrekt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Weer

Mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Griekenland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 24 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
In Griekenland hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij een aantal musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 44,- p.p.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

9-daagse vliegreis
12 t/m 20 mei 2020

Reissom

t/m 21 januari 2020: € 2195
vanaf 22 januari 2020: € 2295
toeslag eenpersoonskamer: € 320

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, organisatorische reisbegeleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

dr. Josho Brouwers

Contact Labrys Reizen

drs. Reinie Teeling