Exclusieve groepsreis Archeologie, architectuur en actualiteiten in Rome

Archeologie, architectuur en actualiteiten in Rome

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Over Rome zijn boekenkasten vol geschreven. Veel illustere buitenlanders, van Goethe tot Bomans, goten hun ervaringen in de Eeuwige Stad in de vorm van spannende reisverhalen. Eigenlijk openbaart Rome zich pas echt aan wie er lang verblijft. Je vestigen en deel gaan uitmaken van die wonderschone maar soms moeizame stad biedt inzichten in de Romeinse - en Italiaanse - ziel die niet goed uit boeken te halen zijn. De eeuwige stad is een levend museum, een uitvergrote provinciestad en… Caput Mundi. Rome is de stad van de oude corrupte politiek en van jonge politici; van paus Franciscus, die liever parochiepriester dan kerkvorst is; maar vooral van de Romeinen en hun tradities. Deze wereld biedt altijd weer stof voor nieuwe verhalen.

In 2020 circuleerden prachtige beelden van een zeldzaam leeg Rome. De stad is Romeinser en aantrekkelijker dan ooit.

De stad (opnieuw) ontdekken in gezelschap van Andrea Vreede is een bijzondere ervaring. Ze woont er al meer dan een kwart eeuw en kan als Vaticaan-correspondent van het NOS Journaal, veel gevraagd Italië-kenner en archeoloog de ziel van de Eeuwige Stad als geen ander voor u blootleggen. Daarnaast verkent u de stad onder leiding van architectuur- en bouwhistoricus Raphaël Rijntjes, die met u plekken bezoekt waar veel reizigers niet komen.

NB 1 Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

NB 2 Deze reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. Let u hierbij op hetgeen bij deze reis inclusief dan wel exclusief is; dit wordt hieronder vermeld. Specifiek wijzen we u erop dat niet alle diners zijn inbegrepen. In samenspraak met u zal de reisleiding met alle plezier een goed restaurant reserveren als u gezamenlijk wilt dineren.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Andrea Vreede en drs. Raphaël Rijntjes. Raphaël Rijntjes is als reisleider steeds bij de groep aanwezig; Andrea Vreede levert op bepaalde dagen een bijdrage.

drs. Raphaël Rijntjes

Architectuur- en bouwhistoricus. Geeft lezingen, cursussen en rondleidingen over kunst en architectuur van de middeleeuwen. Hij ziet het als een uitdaging om deze periode, met een ons onbekend wereldbeeld, begrijpelijk te maken.

Andrea Vreede

Italiëcorrespondent voor de Vlaamse VRT, Vaticaancorrespondent voor de NOS en van oorsprong archeoloog. Is in de media een veel gevraagd spreker over Italiaanse en Vaticaanse zaken. Tijdens haar rondleidingen bewandelt ze geen gebaande paden, maar werpt ze een persoonlijke blik op Italië's heden en verleden.

dag 1, zo 07-11

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Rome en transfer naar ons centraal gelegen hotel. Na aankomst is er desgewenst tijd voor een korte verkennende wandeling in de buurt. Aan het eind van de middag welkomstborrel en lezing door Andrea Vreede: een introductie op het huidige Italië. Hoe gaat het in politiek, economisch en maatschappelijk opzicht na de verlammende lockdown in 2020? Wat is de invloed op het land van hervormer-paus Franciscus? En hoe gaat het met de stad Rome waar in juni dit jaar weer een nieuwe burgemeester moet worden gekozen? Hierna gezamenlijk diner in een lokale trattoria.

dag 2, ma 08-11

Een volle dag met Andrea Vreede. Wandeling in de voetsporen van de schilder Michelangelo Merisi, beter bekend als Caravaggio. Hij was bekend om zijn ruige levenswandel en zijn talent voor het creëren van diep ontroerende, realistische schilderijen vol chiaroscuro. We volgen Caravaggio vanaf het begin van zijn stormachtige carrière als protegé van kardinaal Del Monte tot aan het moment waarop hij Rome moest ontvluchten als gevolg van een in moord eindigende vechtpartij. Onderweg komen vele aspecten van het Rome rond 1600 aan de orde, gecombineerd met verhalen over het moderne Italië. We bezoeken kerken waar nog steeds werken van Caravaggio te bewonderen zijn, zoals de San Luigi dei Francesi, de Sant’Agostino en de Santa Maria del Popolo, en plaatsen waar de schilder gewoond, gewerkt en geruzied heeft.
Na de lunchpauze begeven we ons naar antiek Rome. Dankzij de inspanningen van cultuurminister Dario Franceschini beleeft het Forum Romanum een heuse revival. Voorheen gesloten monumenten zijn opengesteld voor het publiek, nieuwe wandeltrajecten zijn uitgezet. Een goede reden om dit zenuwcentrum van het Romeinse Rijk te bezoeken, met extra aandacht voor de keizer die er enkele belangrijke monumenten liet bouwen, voordat hij besloot Rome te verlaten en een nieuwe hoofdstad te stichten op de plek van het Griekse stadje Byzantium. Wie was Constantijn de Grote? Wat bracht hem ertoe het christendom te omarmen? En hoe zien we zijn levensverhaal terug in zijn enorme basilica en zijn beroemde triomfboog? In dit verhaal lijken politiek vernuft en religieuze inspiratie hand in hand te gaan.

dag 3, di 09-11

Vandaag gaan we op stap met Raphaël Rijntjes, die u ‘power-architectuur’ aan de zuidkant van Rome laat zien. ’s Ochtends bezoeken we de San Paolo fuori le Mura, de grafkerk van de apostel Paulus. Het werkterrein van deze grote organisator en inspirator van het vroege christendom lag in het oostelijke deel van het Romeinse Rijk, maar net als Petrus is hij in Rome aan zijn einde gekomen. De enorme basiliek uit de vierde en vijfde eeuw (groter dan de oude Sint-Pieter!) is in 1823 door een grote brand getroffen maar gereconstrueerd. Naast de kerk is de zeer fraaie dertiende-eeuwse kloostertuin te bezoeken.
We vervolgen met EUR, een bijzondere wijk ten zuiden van Rome: het project van Mussolini voor de Wereldtentoonstelling van 1942 (Esposizione Universale di Roma). Het moderne Italië werd er door de bekendste architecten gepresenteerd, met brede wegen en moderne materialen. Tegelijkertijd moest er worden verwezen naar de grootsheid van het antieke Rome: de aanleg is ten dele gebaseerd op de keizerfora. Fascistische architectuur? De beeldtaal en de middelen zijn dezelfde als 2000 jaar eerder... De Wereldtentoonstelling ging door de Tweede Wereldoorlog niet door en de wijk werd pas in de jaren vijftig en zestig voltooid. Verwijzingen naar Mussolini verdwenen grotendeels. In films van Fellini en Antonioni diende de EUR als het decor bij uitstek voor de vervreemding van de moderne stad.
We eindigen de dag weer met de apostel Paulus: we bezoeken het verstilde complex van de Abbazia delle Tre Fontane, waar Paulus zou zijn onthoofd. Het klooster wordt sinds 1868 gedreven door Trappisten.

dag 4, wo 10-11

Deze ochtend gaan we weer op stap met Andrea Vreede. Paus Franciscus lijkt met zijn pontificaat sterk terug te grijpen op de eenvoud van de vroege christenen. We gaan op zoek naar die periode door letterlijk door de eeuwen heen af te dalen naar de tijd van de eerste pausen, van de overgang van heidendom naar christendom. We beginnen bij de San Clemente, waar dankzij de inspanningen van een koppige Ierse dominicaan zowel de resten van de vroegste kerk als van een antiek heidens heiligdom en huizencomplex uit de eerste eeuw na Christus zijn blootgelegd. Daarna begeven we ons naar de Coelius-heuvel, een oase van rust vlak achter het door toeristen massaal bezochte Colosseum. Hier bevindt zich de relatief onbekende opgraving onder de kerk van SS. Giovanni en Paolo, een van de weinige plekken in Rome waar de verering van martelaren tastbaar is gebleven te midden van een intrigerend complex van antiek-Romeinse huizen.
Na de lunch volgen we met Raphaël Rijntjes het spoor van enkele vrouwelijke heiligen. Als eerste Maria: de Santa Maria Maggiore is de grootste en oudste Mariakerk van Rome. De bouw van deze kerk is te danken aan het concilie van Efeze in 431, toen onder andere werd vastgelegd dat Christus twee naturen had, een goddelijke en een menselijke, en wel vanaf de geboorte. Deze vaststelling betekende een opwaardering voor Maria: ze had immers een god gebaard! Maria Theotokos werd direct na dit concilie geëerd met deze grote kerk, met prachtige mozaïeken uit de vijfde eeuw. Direct in de buurt van de Santa Maria Maggiore vinden we de kerken van de zussen en martelaren Praxedis en Pudentiana. De Santa Pudenziana, ooit de oudste bisschopskerk van Rome, bezit een uniek absismozaïek uit de vierde eeuw. De Santa Prassede is het slotstuk van de dag, met de schitterende San Zeno-kapel uit de negende eeuw.

dag 5, do 11-11

We maken in de ochtend met Raphaël Rijntjes een wandeling over de Gianicolo (Janiculum), de heuvel aan de westkant van de stad met uitzicht over Rome. Tegen de heuvel liggen de fraaiste villa’s, ooit van rijke families, nu vaak instituten en ambassades. De parken staan vol monumenten, onder andere voor Giuseppe Garibaldi, de held van de Italiaanse eenheid. Ook zijn vrouw Anita kreeg hier haar ruiterstandbeeld, tot ongenoegen van de paus. Verderop bezoeken we een klein maar bijzonder hoogtepunt van renaissancearchitectuur: de Tempietto (‘tempeltje’) van Bramante, op de binnenplaats van het klooster San Pietro in Montorio. Dit leverde Bramante een paar jaar later de opdracht op om de Sint-Pieter van een soortgelijke koepel te voorzien. We dalen af naar de levendige stadswijk Trastevere, waar we die andere Mariakerk van Rome bezoeken: de Santa Maria in Trastevere, met prachtige mozaïeken uit de dertiende eeuw. De middag kunt u zelf naar believen invullen. Slotdiner met Andrea en Raphaël in een lokale trattoria.

dag 6, vr 12-11

In de loop van de ochtend verzamelen we voor de transfer naar de luchthaven van Rome en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Rome per KLM. De vluchttijden zijn:
07-11-2021: Amsterdam - Rome, 14.15 - 16.25 uur
12-11-2021: Rome - Amsterdam, 17.15 - 19.25 uur
Voor iedere deelnemer is ruimbagage tot 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met het openbaar vervoer? Het is mogelijk om per trein van Nederland naar Rome te reizen en visa versa. De treinrit vanuit centraal Nederland naar Rome neemt ongeveer 20 uur in beslag en vergt minimaal drie overstappen.
Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

Voor de transfer van en naar de luchthaven en de excursies op dag 3 en 4 maken we gebruik van een touringcar, voorzien van airconditioning. Op de overige dagen wordt er veel gewandeld en gebruiken we incidenteel het openbaar vervoer van Rome. Uiteraard kunt u overwegen af en toe zelf een taxi te nemen.

Hotel

U verblijft in een comfortabel, zeer centraal gelegen driesterrenhotel in Rome. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad en toilet. Vanuit het hotel kunnen nagenoeg alle bezienswaardigheden te voet bezocht worden.
In verband met de nieuwe regels voor bussen in het centrum voor Rome kunnen er voor het hotel geen bussen of minibusjes stoppen. Dit betekent dat u na aankomst in Rome met uw bagage nog ca. 250 meter dient te lopen naar het hotel. We raden u aan een handzame koffer mee te nemen. Uiteraard staat het u vrij om op eigen kosten een taxi te nemen.

Maaltijden

Op de eerste en op de laatste dag dineert u samen met de groep. De diners vinden plaats buiten het hotel in lokale restaurants op loopafstand van het hotel. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.

Boek De magie van Rome

Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van De magie van Rome van de hand van de reisleidster, drs. Andrea Vreede. U ontvangt het boek zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt geruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem/haar door uw headset. Zo kunt hen overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulieren of gezondheidsverklaringen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken:  https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Gezondheid

In Italië valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet aangenaam. Flesjes drinkwater zijn op vele plekken te koop.

Reisperiode

Begin november kan de temperatuur in Rome nog zacht zijn, maar regen is niet uit te sluiten. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 17 ˚C (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
7 t/m 12 november 2021

Reissom

t/m 13 juli 2021: € 1595
vanaf 14 juli 2021: € 1670
toeslag eenpersoonskamer: € 200
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vliegbelasting, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 diners, reisleiding, exemplaar van het boek De magie van Rome, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Raphaël Rijntjes
Andrea Vreede

Contact Labrys Reizen

drs. Hanneke Bruijn