Exclusieve groepsreis Noord-Piemonte en de Aostavallei

Noord-Piemonte en de Aostavallei

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De Duitse keizers en Franse koningen kwamen op hun tocht naar Italië vaak door de Aostavallei en Noord-Piemonte. Dit is te merken aan de ruim zeventig imposante kastelen die de weg bewaakten van de Sint-Bernardpassen naar Turijn. In Piemonte ontdekken we chique residenties van adellijke families. Aosta ontsluit verrassende geheimen, zoals preromaanse muurschilderingen. Deze zijn behouden gebleven doordat de beide hoofdkerken werden overwelfd. Ook bezoeken we een van de oudste nationale parken, het fenomenale Gran Paradiso.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

dr. Reinier Speelman

Doceert Italiaanse letterkunde en cultuur aan de Universiteit Utrecht en werkt als tolk-vertaler. Hij heeft een jarenlange ervaring als reisleider. Zijn bijzondere belangstelling gaat uit naar romaanse middeleeuwse kerken en het natuurschoon van Italië.

dag 1, ma 06-06

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Milaan en rit naar Orta San Giulio, waar we drie nachten verblijven. Bij voldoende tijd bekijken we het stadje en de oeroude kerk op het eiland San Giulio.

dag 2, di 07-06

In de ochtend maken we een lichte klim op de Sacro Monte met zijn fraaie kapelletjes, waar het leven van Sint-Franciscus is afgebeeld. Een grotere Sacro Monte – er zijn in totaal negen van deze ‘openluchtmusea’ – ligt in Varallo, in de bergen aan de westkant van het Lago d’Orta. Hier is de passie van Christus afgebeeld.

dag 3 wo 08-06

We gaan richting het Lago Maggiore, ooit een geliefde zomerresidentie van de adellijke families van Milaan en Turijn. We nemen de tijd voor twee eilanden voor de kust van Stresa: Isola Bella, met de villa van de familie Borromeo, en het Isola dei Pescatori met zijn vissersdorpje. Dit is een goede plek om verse vis uit het meer te eten. Beroemd zijn ook de tuinen van Villa Taranto in Verbania.

dag 4, do 09-06

Via Ivrea, een nijverheidsstad met een rijk verleden, reizen we naar de tweetalige Aostavallei, de kleinste regio van Italië. Onderweg bezichtigen we in Masino het elfde-eeuwse kasteel van de graven van Valperga. In de middag bereiken we het dal en het dorpje Châtillon, waar we overnachten. Bij helder weer nemen we een kabelbaan naar een bergmeertje of direct omhoog naar de voet van de Matterhorn.

dag 5, vr 10-06

In de omgeving van het stadje Verrès liggen schitterende forten en kastelen: Bard, Verrès, Ussel en Issogne, het beroemdste in deze streek. Tenminste drie hiervan hopen we te kunnen bezoeken. Daarna rit naar Aosta voor de laatste vier overnachtingen.

dag 6, za 11-06

De stad Aosta zal ons de hele dag bezighouden. We zien Romeinse resten, romaanse kerken, een klooster, een museum, de Priorato di Sant'Orso en een megalithisch complex, wat betekent dat de plek al vóór de Romeinen werd bewoond. Het pittoreske stadscentrum met gezellige eethuisjes, bars en een beroemde enoteca slaan we uiteraard niet over.

dag 7, zo 12-06

We doen een van de zuidelijke zijdalen van de vallei aan, het Val di Cogne, en maken een wandeling van circa drie kilometer langs de rivier naar de watervallen van Lilaz. Dit combineren we met enkele andere kastelen, waaronder het indrukwekkende Fénis, dat we niet mogen missen.

dag 8, ma 13-06

Midden in het nationale park Gran Paradiso, in Valsavarenche, bevindt zich het bezoekerscentrum. Ook de kastelen van Sarre en Introd wachten op ons. Mogelijk kunnen we nog het fotogenieke Val di Rhêmes bekijken.

dag 9, di 14-06

Terugreis naar Milaan voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Milaan en vice versa met KLM. De vluchtgegevens zijn:
06-06-2022: Amsterdam - Milaan, 10.20 - 12.00 uur
14-06-2022: Milaan - Amsterdam, 12.50 - 14.45 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).
NB2 Reist u liever per trein? U kunt per dagtrein van Amsterdam naar Milaan reizen in ca. 12 uur met 1 keer overstappen. U reist dan op 5 juni naar Milaan, en na een overnachting daar kunt u zich op 6 juni op de luchthaven van Milaan bij de groep voegen. Terug verblijft u op 14 juni een nacht extra in Milaan en dan op 15 juni terug naar Amsterdam ook in ca. 12 uur. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl. Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Piemonte en de Aostavallei wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Orta San Giulio (3 nachten) - Châtillon (1 nacht) - Aosta (4 nachten)
Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in comfortabele drie- en viersterrenhotels. Alle kamers zijn ruim en voorzien van douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege een mooie en/of strategische ligging ten opzichte van de bezienswaardigheden.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De diners vinden plaats in lokale restaurants; mogelijk wordt een enkele keer in het hotel gedineerd. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. We zijn in de bergen; enkele kastelen en kerkjes zijn alleen te bereiken na een wandeling heuvelop. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Juni is een zeer geschikte periode voor een cultuur- en natuurreis door Noord-Piemonte en de Aostavallei. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 24ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Italië is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

9-daagse vliegreis
6 t/m 14 juni 2022
NB Op verzoek ook te boeken als 11-daagse treinreis.

Reissom

t/m 22 maart 2022: € 2565
vanaf 23 maart 2022: € 2665
toeslag eenpersoonskamer: € 295
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

dr. Reinier Speelman

Contact Labrys Reizen

drs. Hanneke Bruijn