Renaissance in Antwerpen i.s.m. Museum Catharijneconvent
Renaissance in Antwerpen i.s.m. Museum Catharijneconvent
Renaissance in Antwerpen i.s.m. Museum Catharijneconvent

Renaissance in Antwerpen i.s.m. Museum Catharijneconvent

  • Van 14 mei tot en met 17 september 2023 organiseert Museum Catharijneconvent een grote tentoonstelling met Vlaamse en Nederlandse meesterwerken. Tijdens deze aansluitende, korte kunstreis onder leiding van tentoonstellingsconservator Micha Leeflang ontdekken we het zestiende-eeuwse Antwerpen, indertijd dé belangrijkste handelsmetropool van West-Europa waar zich een florerende kunstmarkt ontwikkelde. De groeiende vraag naar schilderijen in Antwerpen in de zestiende eeuw bracht de schilderkunst tot grote hoogte.
    In de zestiende eeuw was Antwerpen dé belangrijkste handelsmetropool van West-Europa waar zich een florerende kunstmarkt ontwikkelde. Vanaf de tweede helft van de zestiende eeuw groeide de religieuze onrust. Aanhangers van nieuwe religieuze stromingen verzetten zich tegen katholieke gebruiken. Dit leidde in 1566 tot de Beeldenstorm, waarbij vele kunstwerken uit de katholieke kerken en kloosters werden vernield.
    Met de Val van Antwerpen in 1585 was er sprake van een definitieve scheiding tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Duizenden burgers vertrokken naar het tolerante, protestantse Noorden. Anderen kozen voor het katholicisme en bleven. Het Spaanse gezag begon een contrareformatie die voor nieuw elan zorgde met grote meesters zoals Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck en Jacob Jordaens.

  • dag 1, do 21-09

    Per touringcar reizen we vanuit Utrecht naar Antwerpen. Na wat vrije tijd voor de lunch is het tijd voor een eerste verkennende stadswandeling. We besteden hierbij aandacht aan de val van Antwerpen en de Beeldenstorm van 1566. In de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen ontdekken we onder meer vier kunstwerken van Maerten de Vos, Peter Paul Rubens en Frans Francken. Het stadhuis is een van de oudste voorbeelden van Renaissance-architectuur in de Lage Landen. Tijdens onze rondleiding ontdekken we het Schoon Verdiep met zijn prachtige zalen vol kunstwerken. We besluiten de dag met een diner in de Handelsbeurs, waar we indien mogelijk ook een rondleiding krijgen.

    dag 2, vr 22-09

    Tijdens een tweede stadswandeling besteden we speciale aandacht aan het zestiende-eeuwse stratenplan en de woonhuizen en ateliers van de zestiende- en zeventiende- eeuwse kunstenaars. We bezoeken het huis van burgermeester, humanist en mecenas Nicolaas Rockox, met naast werken van o.a. Rubens, Van Dyck, Jordaens en Bruegel bijzonder meubilair uit de zestiende en zeventiende eeuw en een reconstructie van een vroeg-zeventiende-eeuwse stadstuin. Ook zien we het Museum Plantin Moretus aan de Vrijdagmarkt. Hier bracht Christoffel Plantijn in 1576 zijn drukkerij onder. Zijn familie werkte en woonde er driehonderd jaar. Ze bouwden de ‘Gulden Passer’ uit tot een prachtige patriciërswoning. De Moretussen koesterden hun tot erfgoed geworden drukkerij. De laatste eigenaar, Edward Moretus, verkocht de woning in 1876 aan de Stad Antwerpen. Gezamenlijke lunch.

    dag 3, za 23-09

    Vandaag staat een uitgebreid bezoek aan de Koninklijk Museum voor Schone Kunsten op het programma. Conservator van Museum Catharijneconvent Micha Leeflang laat u hier kennis maken met de Antwerpse schilders van de zestiende en zeventiende eeuw. De groeiende vraag naar schilderijen in Antwerpen in de zestiende eeuw bracht de schilderkunst tot grote hoogte. Een bijzondere ontwikkeling, want op dat moment kende de stad nog geen schildertraditie. De grondleggers van de Antwerpse schilderschool waren Quinten Massijs, Joos van Cleve en Pieter Coecke van Aelst. Zij lieten zich inspireren door hun vijftiende-eeuwse voorgangers uit andere Vlaamse steden (zoals Jan van Eyck) en de Italiaanse renaissancekunst. Sommige schilders reisden naar Italië om met eigen ogen deze nieuwe kunst, gebaseerd op de klassieke oudheid, te zien. Ze creëerden een herkenbare stijl met kleurrijke en overbevolkte voorstellingen tegen een gefantaseerde architectuur met zowel gotische als renaissancistische elementen.
    De tweede generatie, onder wie Maerten de Vos, Frans Floris en Willem Key baseerden hun composities ook op die van de vijftiende-eeuwse Vlaamse meesters, hun oudere collega’s en de Italiaanse renaissancekunstenaars. Inmiddels was het maken van een reis naar Italië als afsluiting van de schildersopleiding gebruikelijk geworden. Dit zorgde voor een schilderstijl die duidelijk afweek van die van hun voorgangers. De tweede generatie schilders ontwikkelde een voorliefde voor pasteltinten als roze, geel en lichtblauw. Het formaat van hun schilderijen werd groter en de onderwerpen veranderen. En zo vervolgen we onze weg naar de grote meesters van de zeventiende eeuw, waarbij de Rubenszaal een hoogtepunt vormt.
    De rest van de dag is ter vrije besteding.

    dag 4, zo 24-09

    De Sint-Leonarduskerk te Zoutleeuw bleef tijdens de beeldenstorm van 1566 grotendeels gespaard. Een groot deel van de kerkinrichting bleef behouden, waaronder meerdere bijzondere altaarretabels, een Marianum en een witstenen sacramentstoren. Na de gezamenlijke lunch rijden we naar Scherpenheuvel. De barokke basiliek hier werd in opdracht van aartshertogen Albrecht en Isabella gebouwd als dank voor de verdrijving van de calvinisten uit de Zuidelijke Nederlanden en is een van de oudste koepelkerken in deze contreien.
    Aansluitend terugreis naar Utrecht, waar we niet al te laat op de avond aankomen.

  • Vervoer

    Het vervoer op dag 1 en 4 wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement.
    De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station) en maakt een tweede stop te Breda Prinsenbeek. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplekken.

    Hotel

    Overnachtingsplaats: Antwerpen (3 nachten)
    We verblijven in het goed gelegen, comfortabele driesterrenhotel B&B Antwerp Centre. Dit hotel ligt aan de rand van het historisch centrum en beschikt over een terras, bar en een gemeenschappelijke lounge.

    Maaltijden

    Op deze reis zijn twee lunches en een diner inbegrepen bij de reissom. Deze vinden plaats in lokale restaurants. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.

  • Audiosysteem

    Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
    NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen.

    Zwaarte van de reis

    Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. In Antwerpen bezoeken we alles te voet. U dient met gemak en in een redelijk tempo over kasseien te kunnen lopen.
    In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
    Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
    Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

    Reisperiode

    De tweede helft van september is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar Antwerpen e.o. De temperatuur is doorgaans nog zeer aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

    Grensdocumenten

    Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

    Geld

    België maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

    Entrees

    De entreeprijzen en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

    Inschrijving

    U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

    CO2-compensatie

    Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

     

  • Van 14 mei tot en met 17 september 2023 organiseert Museum Catharijneconvent een grote tentoonstelling met Vlaamse en Nederlandse meesterwerken. Tijdens deze aansluitende, korte kunstreis onder leiding van tentoonstellingsconservator Micha Leeflang ontdekken we het zestiende-eeuwse Antwerpen, indertijd dé belangrijkste handelsmetropool van West-Europa waar zich een florerende kunstmarkt ontwikkelde. De groeiende vraag naar schilderijen in Antwerpen in de zestiende eeuw bracht de schilderkunst tot grote hoogte.
    In de zestiende eeuw was Antwerpen dé belangrijkste handelsmetropool van West-Europa waar zich een florerende kunstmarkt ontwikkelde. Vanaf de tweede helft van de zestiende eeuw groeide de religieuze onrust. Aanhangers van nieuwe religieuze stromingen verzetten zich tegen katholieke gebruiken. Dit leidde in 1566 tot de Beeldenstorm, waarbij vele kunstwerken uit de katholieke kerken en kloosters werden vernield.
    Met de Val van Antwerpen in 1585 was er sprake van een definitieve scheiding tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Duizenden burgers vertrokken naar het tolerante, protestantse Noorden. Anderen kozen voor het katholicisme en bleven. Het Spaanse gezag begon een contrareformatie die voor nieuw elan zorgde met grote meesters zoals Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck en Jacob Jordaens.

  • dag 1, do 21-09

    Per touringcar reizen we vanuit Utrecht naar Antwerpen. Na wat vrije tijd voor de lunch is het tijd voor een eerste verkennende stadswandeling. We besteden hierbij aandacht aan de val van Antwerpen en de Beeldenstorm van 1566. In de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen ontdekken we onder meer vier kunstwerken van Maerten de Vos, Peter Paul Rubens en Frans Francken. Het stadhuis is een van de oudste voorbeelden van Renaissance-architectuur in de Lage Landen. Tijdens onze rondleiding ontdekken we het Schoon Verdiep met zijn prachtige zalen vol kunstwerken. We besluiten de dag met een diner in de Handelsbeurs, waar we indien mogelijk ook een rondleiding krijgen.

    dag 2, vr 22-09

    Tijdens een tweede stadswandeling besteden we speciale aandacht aan het zestiende-eeuwse stratenplan en de woonhuizen en ateliers van de zestiende- en zeventiende- eeuwse kunstenaars. We bezoeken het huis van burgermeester, humanist en mecenas Nicolaas Rockox, met naast werken van o.a. Rubens, Van Dyck, Jordaens en Bruegel bijzonder meubilair uit de zestiende en zeventiende eeuw en een reconstructie van een vroeg-zeventiende-eeuwse stadstuin. Ook zien we het Museum Plantin Moretus aan de Vrijdagmarkt. Hier bracht Christoffel Plantijn in 1576 zijn drukkerij onder. Zijn familie werkte en woonde er driehonderd jaar. Ze bouwden de ‘Gulden Passer’ uit tot een prachtige patriciërswoning. De Moretussen koesterden hun tot erfgoed geworden drukkerij. De laatste eigenaar, Edward Moretus, verkocht de woning in 1876 aan de Stad Antwerpen. Gezamenlijke lunch.

    dag 3, za 23-09

    Vandaag staat een uitgebreid bezoek aan de Koninklijk Museum voor Schone Kunsten op het programma. Conservator van Museum Catharijneconvent Micha Leeflang laat u hier kennis maken met de Antwerpse schilders van de zestiende en zeventiende eeuw. De groeiende vraag naar schilderijen in Antwerpen in de zestiende eeuw bracht de schilderkunst tot grote hoogte. Een bijzondere ontwikkeling, want op dat moment kende de stad nog geen schildertraditie. De grondleggers van de Antwerpse schilderschool waren Quinten Massijs, Joos van Cleve en Pieter Coecke van Aelst. Zij lieten zich inspireren door hun vijftiende-eeuwse voorgangers uit andere Vlaamse steden (zoals Jan van Eyck) en de Italiaanse renaissancekunst. Sommige schilders reisden naar Italië om met eigen ogen deze nieuwe kunst, gebaseerd op de klassieke oudheid, te zien. Ze creëerden een herkenbare stijl met kleurrijke en overbevolkte voorstellingen tegen een gefantaseerde architectuur met zowel gotische als renaissancistische elementen.
    De tweede generatie, onder wie Maerten de Vos, Frans Floris en Willem Key baseerden hun composities ook op die van de vijftiende-eeuwse Vlaamse meesters, hun oudere collega’s en de Italiaanse renaissancekunstenaars. Inmiddels was het maken van een reis naar Italië als afsluiting van de schildersopleiding gebruikelijk geworden. Dit zorgde voor een schilderstijl die duidelijk afweek van die van hun voorgangers. De tweede generatie schilders ontwikkelde een voorliefde voor pasteltinten als roze, geel en lichtblauw. Het formaat van hun schilderijen werd groter en de onderwerpen veranderen. En zo vervolgen we onze weg naar de grote meesters van de zeventiende eeuw, waarbij de Rubenszaal een hoogtepunt vormt.
    De rest van de dag is ter vrije besteding.

    dag 4, zo 24-09

    De Sint-Leonarduskerk te Zoutleeuw bleef tijdens de beeldenstorm van 1566 grotendeels gespaard. Een groot deel van de kerkinrichting bleef behouden, waaronder meerdere bijzondere altaarretabels, een Marianum en een witstenen sacramentstoren. Na de gezamenlijke lunch rijden we naar Scherpenheuvel. De barokke basiliek hier werd in opdracht van aartshertogen Albrecht en Isabella gebouwd als dank voor de verdrijving van de calvinisten uit de Zuidelijke Nederlanden en is een van de oudste koepelkerken in deze contreien.
    Aansluitend terugreis naar Utrecht, waar we niet al te laat op de avond aankomen.

  • Vervoer

    Het vervoer op dag 1 en 4 wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement.
    De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station) en maakt een tweede stop te Breda Prinsenbeek. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplekken.

    Hotel

    Overnachtingsplaats: Antwerpen (3 nachten)
    We verblijven in het goed gelegen, comfortabele driesterrenhotel B&B Antwerp Centre. Dit hotel ligt aan de rand van het historisch centrum en beschikt over een terras, bar en een gemeenschappelijke lounge.

    Maaltijden

    Op deze reis zijn twee lunches en een diner inbegrepen bij de reissom. Deze vinden plaats in lokale restaurants. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.

  • Audiosysteem

    Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
    NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen.

    Zwaarte van de reis

    Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. In Antwerpen bezoeken we alles te voet. U dient met gemak en in een redelijk tempo over kasseien te kunnen lopen.
    In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
    Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
    Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

    Reisperiode

    De tweede helft van september is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar Antwerpen e.o. De temperatuur is doorgaans nog zeer aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

    Grensdocumenten

    Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

    Geld

    België maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

    Entrees

    De entreeprijzen en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

    Inschrijving

    U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

    CO2-compensatie

    Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

     

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door Micha Leeflang. Gedurende de hele reis wordt zij bijgestaan door (verplichte) gidsen. Er is er bovendien een organisatorisch begeleid(st)er bij de groep.

dr. Micha Leeflang

dr. Micha Leeflang

Studeerde technische kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze in 2007 promoveerde op het proefschrift Uytnemende Schilder van Antwerpen. Joos van Cleve: atelier, productie en werkmethoden. Van 2005 tot 2007 was ze als curatorial researcher verbonden aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Sinds 2007 is ze werkzaam als conservator bij Museum Catharijneconvent in Utrecht, waar ze onder andere verantwoordelijk was voor de tentoonstellingen Beeldschone Boeken, De middeleeuwen in goud en inkt (2009), Ontsnapt aan de Beeldenstorm, Middeleeuwse beeldhouwkunst (2012-2013), Het geheim van de middeleeuwen in gouddraad en zijde (2015), Heilige Schrift – Tenach, Bijbel, Koran (2016), North&South, middeleeuwse kunst uit Noorwegen en Catalonië, 1100-1350 (2020-2021) en meest recent: Ode aan Antwerpen, het geheim van de Hollandse meesters (2023).

Museum Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent

Hét museum voor religieuze kunst in Utrecht. Het museum vertelt het fascinerende verhaal van het heden en verleden van het christendom in Nederland. Met een collectie van zowel protestantse als katholieke kunst- en cultuurvoorwerpen is het museum uniek in de wereld.

Reisgegevens

4-daagse touringcarreis
21 t/m 24 september 2023

Reissom

€ 1045
korting voor vrienden van Museum Catharijneconvent: € 995
toeslag eenpersoonskamer: € 150

Inclusief

vervoer per touringcar, logies met ontbijt, twee lunches, een diner, reisleiding, organisatorische begeleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie.

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 22

 

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen