Exclusieve groepsreis Labrys on tour * Amsterdam en Leiden

Labrys on tour * Amsterdam en Leiden

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Met onze reisleiders laten u we graag al het moois zien dat de wereld te bieden heeft. Maar nu de wereld nog wat minder bereikbaar is, ontdekken we graag met u welke werelden allemaal in ons eigen land te zien zijn! We maken een driedaagse excursie met een subtiele archeologische invalshoek, waarbij diverse Labrys-reisleiders u een kijkje geven in ‘hun’ wereld.

We werken (deels) met sub-groepjes en een spiegelprogramma, verzorgd door onze reisleiders en het Rijksmuseum van Oudheden.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

Tijdens deze reis verzorgen meerdere reisleiders een programmaonderdeel. Gedurende de hele reis is er bovendien een organisatorisch begeleid(st)er bij de groep.

drs. René van Beek

Conservator in het museum Allard Pierson. Hij heeft een ruime ervaring met het leiden van reizen naar klassieke bestemmingen.

dr. Edward de Bock

Kunsthistoricus en antropoloog. Coördinator wetenschap en conservator voor Amerika bij het Wereldmuseum in Rotterdam. Maakte diverse tentoonstellingen over zijn specialisatie: de iconografie van de schriftloze Andesculturen.

prof. dr. Dick E.H. de Boer

Studeerde geschiedenis en Nederlands. In 1992 werd hij hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bij zijn afscheidscollege in 2011 presenteerde hij het boek Emo’s reis.

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotosvertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond door landen aan de Middellandse Zee.

dr. Maarten Frankenhuis

Hij begeleidt samen met zijn vrouw Liesbeth al ruim 15 jaar reizen naar diverse natuurbestemmingen in Afrika, Latijns-Amerika en Europa. Maarten was dierenarts en directeur van Artis. Hij is een boeiend verteller over het dierenleven en de flora. Schreef een biologische reisgids over Afrika en het eBook Evolutie, partnerkeuze en familieleven in de dierenwereld.

prof. dr. Ruurd Halbertsma

Conservator collectie Klassieke Wereld (Griekenland, Etrurië, Romeinse Rijk) en Provinciaal-Romeins Nederland in het Rijksmuseum van Oudheden. Hij studeerde Klassieke Talen, Oude Geschiedenis en Klassieke Archeologie aan de Universiteit Leiden. Hij verrichtte veldwerk in Italië en leidde excursies naar Griekenland, Turkije, Italië en Tunesië.

drs. Huub Pragt

Studeerde egyptologie en was werkzaam in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Hij richtte zijn eigen scholingsinstituut Huub Pragt Egyptoloog op, verzorgt cursussen en lezingen en heeft twee romans geschreven.

dag 1, di 22-09

Om half tien ’s ochtends vertrek per touringcar vanaf Amsterdam Sloterdijk. 
Hein van Dolen gaat met ons op zoek naar klassieke elementen in de Amsterdamse architectuur tijdens een stadswandeling in en rondom de Plantagebuurt. We bekijken klassieke en neoklassieke gebouwen en gaan na op welke gebouwen uit de Oudheid ze zijn geïnspireerd. Aan de hand van verschillende monumenten ervaren we dat in Amsterdam de Oudheid niet ver weg is. 
We brengen een bezoek aan het Allard Pierson, waar de archeologische collectie van de Universiteit van Amsterdam wordt getoond. Afhankelijk van de bezoekersregelingen bekijken we samen met conservator René van Beek het heringerichte museum of genieten we een collectielezing.
Maarten Frankenhuis, oud-directeur Artis, neemt ons mee door de lommerrijke hoofdstedelijke dierentuin, de oudste publieke zoo van het Europese vaste land. Dieper ingegaan wordt op de rijke ontstaansgeschiedenis, doelstellingen en organisatie, fokbeleid en voortplanting, voeding, huisvesting en verzorging. Ook wordt aandacht geschonken aan de belevenissen van Artis tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Twee overnachtingen inclusief diner in Leiden.

dag 2 en 3, wo 23-09 en do 24-09

Met Huub Pragt verdiepen we onze kennis van Egypte in het Rijksmuseum van Oudheden. Hij leidt ons langs topstukken uit de faraonische beschaving. Verwondert u zich over de prachtige grafgoederen, tempelreliëfs en Egyptische beeldhouwwerken. 
De laatste jaren heeft het Rijksmuseum van Oudheden een bijzondere serie aankopen gedaan van zogenaamde ‘Grand Tour’ souvenirs. In de achttiende en negentiende eeuw was het goed gebruik dat jongeren na het beëindigen van hun universitaire studie een culturele reis naar Italië maakten. Ze bezochten diverse steden en genoten van de kunstcollecties, de opgravingen en het Italiaanse leven en kochten diverse reissouvenirs. In zijn lezing ‘Op Grand Tour naar Italië’ neemt conservator Ruurd Halbertsma ons mee op een reis in het voetspoor van de grandtouristen en licht de nieuwe aanwinsten van het museum toe.
Edward de Bock leidt ons in Museum Volkenkunde rond langs de artefacten van de grote precolumbiaanse culturen van Mexico zoals de Maya’s en de Azteken en die van Peru zoals de Moche’s en de Inca’s. 
Tot slot laat Dick de Boer ons kennismaken met zijn nieuwste onderzoek tijdens een wandeling door middeleeuws Leiden. Tijdens de tocht passeren diverse kerken, kloosters, hofjes, stadsuitbreidingen, de Latijnse school en de stichting van de Universiteit als onderwerp en object de revue.
We besluiten dag twee met een borrel in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden. Op dag drie keren we in de loop van de middag terug naar Amsterdam Sloterdijk.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een ruime en comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt.
De touringcar vertrekt vanaf Amsterdam Sloterdijk. Op de terugweg kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om in Leiden de trein te nemen. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

Hotel

We verblijven gedurende de hele reis in het viersterrenhotel Golden Tulip in Leiden, op wandelafstand van het centrum. Het is een modern hotel met een aangename bar en een eigen restaurant. De kamers zijn voorzien van eigen thee- en koffiefaciliteiten.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle lunches en diners inbegrepen bij de reissom. De lunches vinden plaats in lokale restaurants; er wordt steeds in het hotel gedineerd.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt deze overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat we meerdere (stads)wandelingen maken en ook in de musea rondleidingen hebben. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

De tweede helft van september is een zeer geschikte periode voor een reisje naar Holland. De temperatuur is doorgaans aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 18 ºC. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Ook binnen Nederland dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer. U dient een identiteitsbewijs mee te nemen onderweg voor onder andere de incheck bij de hotels.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen. Indien u een Museumkaart hebt kunt u in enkele musea gratis of met korting naar binnen. Gelieve dit te vermelden op het inschrijfformulier bij ‘overige wensen’. U krijgt dan een korting op de reissom van € 37,50 p.p.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk twee weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

3-daagse touringcarreis
22 t/m 24 september 2020

Reissom

€ 950
toeslag eenpersoonskamer: € 120
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

vervoer per luxe touringcar, verblijf op basis van volpension, reisleiding, organisatorische begeleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 10 / maximum: 20

Reisleiding

drs. René van Beek
dr. Edward de Bock
prof. dr. Dick E.H. de Boer
drs. Hein L. van Dolen
dr. Maarten Frankenhuis
prof. dr. Ruurd Halbertsma
drs. Huub Pragt

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten
Sandra Verlinden MA