Aangenaam Egypte
Aangenaam Egypte
Aangenaam Egypte

Aangenaam Egypte

 • Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

  Tijdens deze comfortabele reis van achttien dagen maakt u kennis met de monumentale hoogtepunten van de faraonische beschaving.
  Na een uitgebreid bezoek aan het Grand Egyptian Museum en de piramiden van Gizeh, verplaatsen we ons naar het zuiden. In Luxor wordt de tempel van Amon-Ra bezocht.
  Op de westoever van de Nijl bezichtigen we de graven van de farao’s in het Dal der Koningen. In Edfoe bezoeken we de tempel gewijd aan de valkgod Horus. In Aswan schepen we in voor een cruise aan boord van luxe en sfeervolle cruiseschip Prince Abbass voor een tocht over het Nassermeer. Aan de oever van het meer zijn verscheidene fantastische tempels wederopgebouwd. Het absolute hoogtepunt vormt het bezoek aan de tempel van Ramses II te Aboe Simbel.

  NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

 • dag 1, do 16-02

  In de namiddag vliegen we rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Caïro met Egyptair. Per luxe touringcar begeven we ons naar het vijfsterrenhotel Steigenberger Cairo Pyramids Hotel, waar we vier nachten verblijven.

  dag 2, vrij 17-02

  Deze dag wordt in zijn geheel besteed aan een bezoek aan het Grand Egyptian Museum. De bouw en inrichting van het grootste archeologische museum ter wereld heeft vele jaren geduurd. Het officiële startsein voor de bouw naar het ontwerp van de Ierse architectenbureau Heneghan Peng is reeds in 2002 gegeven. Het museumterrein bevindt zich twee kilometer ten noorden van de piramiden van Gizeh en neemt in totaal een oppervlakte van 50 hectare in. De façade van het museum bestaat uit lichtdoorlatend albast. In het centrale deel bevinden zich de tentoonstellingszalen. Rondom bevindt zich een netwerk van straten, pleinen en bruggen. In de avond vindt een welkomstdiner plaats in het in restaurant l'Orangerie van het Steigenberger Hotel.

  dag 3, za 18-02

  In de ochtend begeven we ons naar het plateau van Gizeh. We brengen een bezoek aan de Grote Piramide van Choefoe. Daarna bezichtigen we de mastaba van koningin Meresanch III. We struinen door het woestijnzand naar het panoramische punt. Na de lunch bij 9 Pyramids Lounge wandelen we langs de mastaba van koningin Chentkaoes richting de daltempel van Chafra. Het biedt een prachtig uitzicht op de beroemde sfinx van Gizeh.

  dag 4, zo 19-02

  Vandaag bezoeken we Sakkara, de necropool van de oude hoofdstad Memphis. We beginnen onze wandeling bij de daltempel van koning Oenas. We wandelen over de processieweg waar we het bijzondere dubbelgraf van Nyanch-Chnoem en Chnoemhotep bewonderen. Ook de mastaba's van Iroekaptah en Neferherenptah worden bezocht. We dalen af tot in de grafkamer van de piramide van Oenas uit de vijfde dynastie. Hier valt de oudste versie van de piramideteksten te aanschouwen. We wandelen vervolgens naar de trappenpiramide van Djoser uit de derde dynastie. We bezichtigen de piramide aan de binnenzijde. Hierna bezoeken we twee graven uit het Nieuwe Rijk, het rotsgraf van de min van Toetanchamon, Maia genaamd, en het daarnaast gelegen graf van Nemtymes. Na een lunch in de tuin van Sakkara Palm Club bezoeken we de restanten van het oude Memphis.

  dag 5, ma 20-02

  In de ochtend bezichtigen we het National Museum of Egyptian Civilization. Dit museum ligt in de wijk Fustat en vormt tegenwoordig het onderkomen van de koningsmummies. De farao’s werden op zaterdag 3 april 2021 in parade verplaats van het Egyptisch Museum aan het Tahrirplein naar het nieuwe museum. Deze bijzondere gebeurtenis kreeg de titel ‘Gouden Parade van de Farao’s’. Het gaat om de verplaatsing van de mummies van 18 farao’s en van 4 koninginnen. We gebruiken een lunch in het Citadel view restaurant in de tuin van het Azhar Park. In de late namiddag vliegen we van Caïro naar Luxor. We nemen we onze intrek in het Steigenberger Nile Palace hotel waar we vier nachten verblijven.

  dag 6, di 21-02

  We bezoeken vandaag de Thebaans westoever. We maken een kort stop bij de kolossen van Memnon en begeven ons daarna naar het arbeidersdorp Deir el-Medina. Hier bezoeken we de schitterend gedecoreerde graven van Sennedjem en Inherchaoe. Ook worden de graven van Irynefer en Pasjedoe bewonderd. Daarna bezoeken we het tempelcomplex van Ramses III te Medinet Haboe. Na de lunch in de tuin van pension Marsam bezoeken we de graven van Nacht, Menna en Amenemope.
  In het Dal der Koningen worden drie graven aangedaan. We dineren op het dakterras van het Nile Valley Hotel.

  dag 7, wo 22-02

  De tempel van Karnak vormt het grootste tempelcomplex van Egypte. Aan het aan de god Amon-Ra gewijde heiligdom hebben vrijwel alle grote farao's bouwwerken toegevoegd. Zo liet Hatsjepsoet een pyloon verrijzen en richtte zij er twee enorme obelisken uit graniet op. Aan het begin van de avond gaan we naar de sfeervol verlichte tempel van Luxor. Speciale aandacht gaat uit naar de reliëfvoorstellingen en beelden van koningin Nefertari en het Thebaanse Opet-festival uit de tijd van Toetanchamon en Anchesenamon.

  dag 8, do 23-02

  We begeven ons vandaag opnieuw naar de Thebaanse westoever. De tempel van koningin Hatsjepsoet te Deir el-Bahri wordt uitgebreid bezocht. De bouw van dit indrukwekkende monument heeft ongeveer vijftien jaar in beslag genomen. De uit drie terrassen opgebouwde dodentempel van Hatsjepsoet ontleende zijn vorm aan de oudere tempel van Monthoehotep II. De drie terrassen zijn door middel van centrale hellingbanen met elkaar verbonden. Voor de eigenlijke tempel bevond zich een groot voorhof. Hier hebben de uit Poent geïmporteerde bomen gestaan die de processieweg van de tempel omzoomden. Na een lunch in de tuin van Marsam gaan we naar het Dal der Koninginnen waar we onder meer het graf van koningin Nefertari bewonderen.

  dag 9, vr 24-02

  Na het ontbijt verlaten we Luxor en rijden we naar het zuiden. In Edfoe bezoeken we de tempel van de valkgod Horus. Op de binnenwanden van de tempel van Horus staat de mythologische strijd tussen Horus en Seth weergegeven. In Kom Ombo staat de dubbele tempel die is gewijd aan de goden Sobek met de krokodillenkop en Harweris met de valkenkop. Hier zien we een kalender voor de rituele festivals en bijzondere chirurgische instrumenten op de tempelwanden uitgebeeld. We overnachten drie nachten in het Mövenpick Resort Aswan.

  dag 10, za 25-02

  In de ochtend varen we in een feloeka naar de rotsgraven van de gouwvorsten op de heuvel Qoebbet el-Hawa op de westoever van de Nijl. Tijdens het Oude Rijk en Middenrijk lieten de heersers van de eerste Opper-Egyptische gouw zich hier bijzetten. Op de façade van zijn graf heeft de gouwvorst Harchoef de inhoud van een brief van koning Pepi II weergegeven. De nog jonge koning heeft vernomen dat Harchoef een dwerg heeft gevonden tijdens een expeditie naar Nubië. De koning wil niets liever dan dat deze bij hem wordt gebracht.

  dag 11, zo 26-02

  Aan het begin van de ochtend bezichtigen we een enorme onvoltooide obelisk. Nadat een breuk in het gesteente werd geconstateerd is het gevaarte achtergelaten in de granietgroeve. Bij recente opgravingen aan de groeve is een door puin bedolven havenbekken teruggevonden. Duidelijk is nu te zien hoe de enorme blokken graniet naar de Nijl konden worden verscheept. Vervolgens wordt een bezoek gebracht aan de Isistempel op het eiland Philae. Op hetzelfde eiland staat ook het Bed van de farao, de beroemde kiosk van de keizer Trajanus. Na een lunch in het Old Nubian Guest House Philae rijden we terug naar Aswan.

  dag 12, ma 27-02

  Na het middaguur schepen we voor vier nachten in op het luxe cruiseschip MS Prince Abbas. Na een lunch aan boord bezoeken we het eiland Kalabsja. Hier bevindt zich de verplaatste tempel die is gewijd aan de Nubische god Mandoelis en dateert uit de Romeinse Tijd. Op hetzelfde eiland valt de gedeeltelijk uit de rotsen gehakte tempel uit Beit el-Wali te bewonderen. Hier zijn voorstellingen te zien hoe Ramses II in zijn strijdwagen de Nubiërs te lijf gaat. Ramses II liet in zijn 45e regeringsjaar een begin maken met de bouw van de aan de god Ptah gewijde tempel van Gerf Hoessein. Ook deze tempel was oorspronkelijk een hemi-speos en was op de westoever van de Nijl gelegen.

  dag 13, di 28-02

  Vandaag is een dag van ontspanning. We varen over het Nassermeer naar Wadi es-Seboea, waar drie tempels zijn wederopgebouwd. We zijn pas aan het einde van de middag op de plaats van bestemming. We zullen de tempels daarom pas morgenochtend bezoeken. De tempel van Wadi es-Seboea stamt uit de tijd van farao Ramses II. Voor de tempel ligt een mooie sfinxenallee. De tempel van Dakka, waarvan de pyloon goed bewaard is gebleven, is gewijd aan Thot en dateert uit de Ptolemaeën Tijd. Tot slot bezoeken we de bescheiden resten van de tempel van Maharakka uit de Romeinse Tijd, waarvan alleen de open hof en de unieke wenteltrap over zijn.

  dag 14, wo 01-03

  In de ochtend bezoeken we de drie tempels bij Wadi es-Seboea. Tijdens de lunch varen we naar de kleine maar goed bewaard gebleven tempel van Amada. Deze is door Franse ingenieurs in zijn geheel over een spoorbaan verplaatst. De tempel is gebouwd onder Thoetmoses III en diens opvolger Amenhotep II. Vlakbij is ook de tempel uit Derr wederopgebouwd. Deze tempel dateert uit de tijd van Ramses II en toont niet alleen de bekende scènes van de farao tijdens zijn militaire campagnes; een schitterende reliëfvoorstelling toont de farao bij de isjedboom tegenover de goden Ptah en Sachmet. Het rotsgraf van Pennoet, gouverneur onder Ramses VI, toont aan dat de begrafenisgebruiken in Nubië regelrecht uit Egypte zijn overgenomen.

  dag 15, do 02-03

  In de ochtend varen we naar de restanten van Kasr Ibrim. Vanaf het schip kijken we neer op wat de top van een berg is geweest. Ooit stond hier een belangrijk fort uit de Ottomaanse tijd op een strategische rotspunt. Nu is dit het enige stukje van het oude Nubië dat nog boven het water uitsteekt. Behalve de resten van het fort, zien we de verdedigingswerken uit de Romeinse tijd en de indrukwekkende ruïne van een kathedraal. Na een varende lunch bezoeken we de tempels van Aboe Simbel. De indrukwekkende façade van de grote tempel toont overduidelijk de persoonsverheerlijking van Ramses II. De tweede tempel van Aboe Simbel is gewijd aan de godin Hathor. Hier zijn vooral scènes te bewonderen van koningin Nefertari. 's Avonds wonen we het klank- en lichtspel bij.

  dag 16, vr 03-03

  Vroeg in de ochtend kan een facultatief bezoek worden gebracht aan de tempels van Aboe Simbel. Na het ontbijt aan boord van het cruiseschip rijden we met een touringcar naar het Old Cataract Hotel in Aswan. Hier verblijven we één nacht in de moderne vleugel van het hotel.

  dag 17, za 04-03

  In de ochtend brengen we een bezoek aan het Nubian Museum. Na een uitgebreide afscheidslunch is er nog even vrije tijd, bijvoorbeeld om de gezellige souk te bezoeken. In de avond vliegen we van Aswan naar Caïro en overnachten in Le Méridien Cairo Airport Hotel.

  dag 18, zo 05-03

  Terugvlucht van Caïro naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Caïro en vice versa met Egypt Air.
  De vluchttijden zijn:
  16-02-2023: Amsterdam - Caïro, 15.00 - 20.30 uur
  05-03-2023: Caïro - Amsterdam, 09.55 - 14.00 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 2 Zoals u ongetwijfeld uit de media heeft vernomen, wordt per 1 januari 2023 de vliegbelasting voor alle reizigers vertrekken vanaf een Nederlandse luchthaven verhoogd. Deze nieuwe belasting geldt ook voor door ons reeds geboekte vliegtickets en is daarmee ook op deze reis van toepassing. De vliegbelasting stijgt van € 7,95 naar € 26,43 per persoon. Dit verschil à € 18,48 per persoon wordt u bij boeking in rekening gebracht.

  Vervoer ter plaatse

  Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Daarnaast maken we tweemaal gebruik van een binnenlandse vlucht per Egypt Air.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Caïro (4 nachten) - Luxor (4 nachten) - Aswan (3 nachten) – MS Prince Abbas (4 nachten) - Aswan (1 nacht) - Caïro (1 nacht)
  Het verblijf vindt grotendeels plaats in comfortabele vijfsterrenhotels met zwembad. Tijdens de cruise op het Nassermeer beschikken we over standaardhutten aan boord van het MS Prince Abbas. Ook het cruiseschip beschikt over een klein zwembad. Alle kamers beschikken over douche/bad, toilet en airconditioning.

  Maaltijden

  Naast het welkomstdiner en de afscheidslunch zijn ook de lunches en diners aan boord van het MS Prince Abbas inbegrepen. De overige lunches en diners zijn voor eigen rekening. Soms reserveren we tafels op een bijzondere of handige locatie. Dit staat aangegeven in het dagprogramma.
  De Egyptische keuken is een mengelmoes van heerlijke ingrediënten, afkomstig van hun oosterse buren, overburen en verre buren. De Egyptische gerechten zijn een samenstelling uit onder meer de Turkse, Perzische, Griekse, Franse, Italiaanse en Engelse keuken. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk typische Egyptische maaltijden zijn. De traditionele keuken bevat veelal groenten, bonen en rijst.

 • Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. De tempels, graven en opgravingsterreinen kennen vaak een ongelijk terrein en trappen en nauwe doorgangen kunnen aanwezig zijn. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Voor een bezoek aan Egypte worden bepaalde vaccinaties sterk aangeraden. Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen dienen de vaccinaties vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleegt u daarom tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details.
  Kraanwater kunt u beter niet drinken maar mineraalwater is overal gemakkelijk te verkrijgen.

  Reisperiode

  De maand februari is zeer geschikt voor een culturele rondreis door Egypte. Het is er dan al aangenaam warm en we zitten nog ruim voor de stofstormen die vaak aan het einde van het voorjaar (april) kunnen voorkomen. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van circa 21 ºC in Caïro tot 26 ºC in Aboe Simbel. ‘s Nachts kan het afkoelen tot circa 10 ºC. De kans op neerslag is vrijwel nihil.

  Grensdocumenten

  Uw paspoort moet ten minste geldig zijn tot zes maanden na de datum van terugkeer, dus tot en met 5 september 2023.
  NB Een identiteitskaart is niet voldoende! Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

  Visum

  Voor Egypte is een visum nodig, dat verkrijgbaar is op de luchthaven van Caïro. Een lokale vertegenwoordiger zal dit visum voor onze groep regelen. De kosten zijn reeds inbegrepen in de reissom.

  Geld

  De Egyptische munteenheid is de pond. Op dit moment (juni 2022) is 1 Egyptische pond ongeveer € 0,05 waard. Op de meeste plaatsen worden ook euro's geaccepteerd. In of bij de hotels zijn pinautomaten aanwezig. Ook kunt u euro's, Amerikaanse dollars en traveller cheques inwisselen bij banken.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Egypte. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  Doorgaan van de reis

  De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/coronavirus/maatregelen. Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.

  Egypte is geen lid van de EU. U heeft geen recht op kosteloze annulering indien het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ reisadvies heeft vanwege corona en de reis wel op verantwoorde wijze en zonder grote wijzigingen in het programma uitgevoerd kan worden.

  De volledige reisvoorwaarden vindt u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/praktische-informatie/reisvoorwaarden.

  Coronamaatregelen

  Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

 • Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

  Tijdens deze comfortabele reis van achttien dagen maakt u kennis met de monumentale hoogtepunten van de faraonische beschaving.
  Na een uitgebreid bezoek aan het Grand Egyptian Museum en de piramiden van Gizeh, verplaatsen we ons naar het zuiden. In Luxor wordt de tempel van Amon-Ra bezocht.
  Op de westoever van de Nijl bezichtigen we de graven van de farao’s in het Dal der Koningen. In Edfoe bezoeken we de tempel gewijd aan de valkgod Horus. In Aswan schepen we in voor een cruise aan boord van luxe en sfeervolle cruiseschip Prince Abbass voor een tocht over het Nassermeer. Aan de oever van het meer zijn verscheidene fantastische tempels wederopgebouwd. Het absolute hoogtepunt vormt het bezoek aan de tempel van Ramses II te Aboe Simbel.

  NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

 • dag 1, do 16-02

  In de namiddag vliegen we rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Caïro met Egyptair. Per luxe touringcar begeven we ons naar het vijfsterrenhotel Steigenberger Cairo Pyramids Hotel, waar we vier nachten verblijven.

  dag 2, vrij 17-02

  Deze dag wordt in zijn geheel besteed aan een bezoek aan het Grand Egyptian Museum. De bouw en inrichting van het grootste archeologische museum ter wereld heeft vele jaren geduurd. Het officiële startsein voor de bouw naar het ontwerp van de Ierse architectenbureau Heneghan Peng is reeds in 2002 gegeven. Het museumterrein bevindt zich twee kilometer ten noorden van de piramiden van Gizeh en neemt in totaal een oppervlakte van 50 hectare in. De façade van het museum bestaat uit lichtdoorlatend albast. In het centrale deel bevinden zich de tentoonstellingszalen. Rondom bevindt zich een netwerk van straten, pleinen en bruggen. In de avond vindt een welkomstdiner plaats in het in restaurant l'Orangerie van het Steigenberger Hotel.

  dag 3, za 18-02

  In de ochtend begeven we ons naar het plateau van Gizeh. We brengen een bezoek aan de Grote Piramide van Choefoe. Daarna bezichtigen we de mastaba van koningin Meresanch III. We struinen door het woestijnzand naar het panoramische punt. Na de lunch bij 9 Pyramids Lounge wandelen we langs de mastaba van koningin Chentkaoes richting de daltempel van Chafra. Het biedt een prachtig uitzicht op de beroemde sfinx van Gizeh.

  dag 4, zo 19-02

  Vandaag bezoeken we Sakkara, de necropool van de oude hoofdstad Memphis. We beginnen onze wandeling bij de daltempel van koning Oenas. We wandelen over de processieweg waar we het bijzondere dubbelgraf van Nyanch-Chnoem en Chnoemhotep bewonderen. Ook de mastaba's van Iroekaptah en Neferherenptah worden bezocht. We dalen af tot in de grafkamer van de piramide van Oenas uit de vijfde dynastie. Hier valt de oudste versie van de piramideteksten te aanschouwen. We wandelen vervolgens naar de trappenpiramide van Djoser uit de derde dynastie. We bezichtigen de piramide aan de binnenzijde. Hierna bezoeken we twee graven uit het Nieuwe Rijk, het rotsgraf van de min van Toetanchamon, Maia genaamd, en het daarnaast gelegen graf van Nemtymes. Na een lunch in de tuin van Sakkara Palm Club bezoeken we de restanten van het oude Memphis.

  dag 5, ma 20-02

  In de ochtend bezichtigen we het National Museum of Egyptian Civilization. Dit museum ligt in de wijk Fustat en vormt tegenwoordig het onderkomen van de koningsmummies. De farao’s werden op zaterdag 3 april 2021 in parade verplaats van het Egyptisch Museum aan het Tahrirplein naar het nieuwe museum. Deze bijzondere gebeurtenis kreeg de titel ‘Gouden Parade van de Farao’s’. Het gaat om de verplaatsing van de mummies van 18 farao’s en van 4 koninginnen. We gebruiken een lunch in het Citadel view restaurant in de tuin van het Azhar Park. In de late namiddag vliegen we van Caïro naar Luxor. We nemen we onze intrek in het Steigenberger Nile Palace hotel waar we vier nachten verblijven.

  dag 6, di 21-02

  We bezoeken vandaag de Thebaans westoever. We maken een kort stop bij de kolossen van Memnon en begeven ons daarna naar het arbeidersdorp Deir el-Medina. Hier bezoeken we de schitterend gedecoreerde graven van Sennedjem en Inherchaoe. Ook worden de graven van Irynefer en Pasjedoe bewonderd. Daarna bezoeken we het tempelcomplex van Ramses III te Medinet Haboe. Na de lunch in de tuin van pension Marsam bezoeken we de graven van Nacht, Menna en Amenemope.
  In het Dal der Koningen worden drie graven aangedaan. We dineren op het dakterras van het Nile Valley Hotel.

  dag 7, wo 22-02

  De tempel van Karnak vormt het grootste tempelcomplex van Egypte. Aan het aan de god Amon-Ra gewijde heiligdom hebben vrijwel alle grote farao's bouwwerken toegevoegd. Zo liet Hatsjepsoet een pyloon verrijzen en richtte zij er twee enorme obelisken uit graniet op. Aan het begin van de avond gaan we naar de sfeervol verlichte tempel van Luxor. Speciale aandacht gaat uit naar de reliëfvoorstellingen en beelden van koningin Nefertari en het Thebaanse Opet-festival uit de tijd van Toetanchamon en Anchesenamon.

  dag 8, do 23-02

  We begeven ons vandaag opnieuw naar de Thebaanse westoever. De tempel van koningin Hatsjepsoet te Deir el-Bahri wordt uitgebreid bezocht. De bouw van dit indrukwekkende monument heeft ongeveer vijftien jaar in beslag genomen. De uit drie terrassen opgebouwde dodentempel van Hatsjepsoet ontleende zijn vorm aan de oudere tempel van Monthoehotep II. De drie terrassen zijn door middel van centrale hellingbanen met elkaar verbonden. Voor de eigenlijke tempel bevond zich een groot voorhof. Hier hebben de uit Poent geïmporteerde bomen gestaan die de processieweg van de tempel omzoomden. Na een lunch in de tuin van Marsam gaan we naar het Dal der Koninginnen waar we onder meer het graf van koningin Nefertari bewonderen.

  dag 9, vr 24-02

  Na het ontbijt verlaten we Luxor en rijden we naar het zuiden. In Edfoe bezoeken we de tempel van de valkgod Horus. Op de binnenwanden van de tempel van Horus staat de mythologische strijd tussen Horus en Seth weergegeven. In Kom Ombo staat de dubbele tempel die is gewijd aan de goden Sobek met de krokodillenkop en Harweris met de valkenkop. Hier zien we een kalender voor de rituele festivals en bijzondere chirurgische instrumenten op de tempelwanden uitgebeeld. We overnachten drie nachten in het Mövenpick Resort Aswan.

  dag 10, za 25-02

  In de ochtend varen we in een feloeka naar de rotsgraven van de gouwvorsten op de heuvel Qoebbet el-Hawa op de westoever van de Nijl. Tijdens het Oude Rijk en Middenrijk lieten de heersers van de eerste Opper-Egyptische gouw zich hier bijzetten. Op de façade van zijn graf heeft de gouwvorst Harchoef de inhoud van een brief van koning Pepi II weergegeven. De nog jonge koning heeft vernomen dat Harchoef een dwerg heeft gevonden tijdens een expeditie naar Nubië. De koning wil niets liever dan dat deze bij hem wordt gebracht.

  dag 11, zo 26-02

  Aan het begin van de ochtend bezichtigen we een enorme onvoltooide obelisk. Nadat een breuk in het gesteente werd geconstateerd is het gevaarte achtergelaten in de granietgroeve. Bij recente opgravingen aan de groeve is een door puin bedolven havenbekken teruggevonden. Duidelijk is nu te zien hoe de enorme blokken graniet naar de Nijl konden worden verscheept. Vervolgens wordt een bezoek gebracht aan de Isistempel op het eiland Philae. Op hetzelfde eiland staat ook het Bed van de farao, de beroemde kiosk van de keizer Trajanus. Na een lunch in het Old Nubian Guest House Philae rijden we terug naar Aswan.

  dag 12, ma 27-02

  Na het middaguur schepen we voor vier nachten in op het luxe cruiseschip MS Prince Abbas. Na een lunch aan boord bezoeken we het eiland Kalabsja. Hier bevindt zich de verplaatste tempel die is gewijd aan de Nubische god Mandoelis en dateert uit de Romeinse Tijd. Op hetzelfde eiland valt de gedeeltelijk uit de rotsen gehakte tempel uit Beit el-Wali te bewonderen. Hier zijn voorstellingen te zien hoe Ramses II in zijn strijdwagen de Nubiërs te lijf gaat. Ramses II liet in zijn 45e regeringsjaar een begin maken met de bouw van de aan de god Ptah gewijde tempel van Gerf Hoessein. Ook deze tempel was oorspronkelijk een hemi-speos en was op de westoever van de Nijl gelegen.

  dag 13, di 28-02

  Vandaag is een dag van ontspanning. We varen over het Nassermeer naar Wadi es-Seboea, waar drie tempels zijn wederopgebouwd. We zijn pas aan het einde van de middag op de plaats van bestemming. We zullen de tempels daarom pas morgenochtend bezoeken. De tempel van Wadi es-Seboea stamt uit de tijd van farao Ramses II. Voor de tempel ligt een mooie sfinxenallee. De tempel van Dakka, waarvan de pyloon goed bewaard is gebleven, is gewijd aan Thot en dateert uit de Ptolemaeën Tijd. Tot slot bezoeken we de bescheiden resten van de tempel van Maharakka uit de Romeinse Tijd, waarvan alleen de open hof en de unieke wenteltrap over zijn.

  dag 14, wo 01-03

  In de ochtend bezoeken we de drie tempels bij Wadi es-Seboea. Tijdens de lunch varen we naar de kleine maar goed bewaard gebleven tempel van Amada. Deze is door Franse ingenieurs in zijn geheel over een spoorbaan verplaatst. De tempel is gebouwd onder Thoetmoses III en diens opvolger Amenhotep II. Vlakbij is ook de tempel uit Derr wederopgebouwd. Deze tempel dateert uit de tijd van Ramses II en toont niet alleen de bekende scènes van de farao tijdens zijn militaire campagnes; een schitterende reliëfvoorstelling toont de farao bij de isjedboom tegenover de goden Ptah en Sachmet. Het rotsgraf van Pennoet, gouverneur onder Ramses VI, toont aan dat de begrafenisgebruiken in Nubië regelrecht uit Egypte zijn overgenomen.

  dag 15, do 02-03

  In de ochtend varen we naar de restanten van Kasr Ibrim. Vanaf het schip kijken we neer op wat de top van een berg is geweest. Ooit stond hier een belangrijk fort uit de Ottomaanse tijd op een strategische rotspunt. Nu is dit het enige stukje van het oude Nubië dat nog boven het water uitsteekt. Behalve de resten van het fort, zien we de verdedigingswerken uit de Romeinse tijd en de indrukwekkende ruïne van een kathedraal. Na een varende lunch bezoeken we de tempels van Aboe Simbel. De indrukwekkende façade van de grote tempel toont overduidelijk de persoonsverheerlijking van Ramses II. De tweede tempel van Aboe Simbel is gewijd aan de godin Hathor. Hier zijn vooral scènes te bewonderen van koningin Nefertari. 's Avonds wonen we het klank- en lichtspel bij.

  dag 16, vr 03-03

  Vroeg in de ochtend kan een facultatief bezoek worden gebracht aan de tempels van Aboe Simbel. Na het ontbijt aan boord van het cruiseschip rijden we met een touringcar naar het Old Cataract Hotel in Aswan. Hier verblijven we één nacht in de moderne vleugel van het hotel.

  dag 17, za 04-03

  In de ochtend brengen we een bezoek aan het Nubian Museum. Na een uitgebreide afscheidslunch is er nog even vrije tijd, bijvoorbeeld om de gezellige souk te bezoeken. In de avond vliegen we van Aswan naar Caïro en overnachten in Le Méridien Cairo Airport Hotel.

  dag 18, zo 05-03

  Terugvlucht van Caïro naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Caïro en vice versa met Egypt Air.
  De vluchttijden zijn:
  16-02-2023: Amsterdam - Caïro, 15.00 - 20.30 uur
  05-03-2023: Caïro - Amsterdam, 09.55 - 14.00 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 2 Zoals u ongetwijfeld uit de media heeft vernomen, wordt per 1 januari 2023 de vliegbelasting voor alle reizigers vertrekken vanaf een Nederlandse luchthaven verhoogd. Deze nieuwe belasting geldt ook voor door ons reeds geboekte vliegtickets en is daarmee ook op deze reis van toepassing. De vliegbelasting stijgt van € 7,95 naar € 26,43 per persoon. Dit verschil à € 18,48 per persoon wordt u bij boeking in rekening gebracht.

  Vervoer ter plaatse

  Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Daarnaast maken we tweemaal gebruik van een binnenlandse vlucht per Egypt Air.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Caïro (4 nachten) - Luxor (4 nachten) - Aswan (3 nachten) – MS Prince Abbas (4 nachten) - Aswan (1 nacht) - Caïro (1 nacht)
  Het verblijf vindt grotendeels plaats in comfortabele vijfsterrenhotels met zwembad. Tijdens de cruise op het Nassermeer beschikken we over standaardhutten aan boord van het MS Prince Abbas. Ook het cruiseschip beschikt over een klein zwembad. Alle kamers beschikken over douche/bad, toilet en airconditioning.

  Maaltijden

  Naast het welkomstdiner en de afscheidslunch zijn ook de lunches en diners aan boord van het MS Prince Abbas inbegrepen. De overige lunches en diners zijn voor eigen rekening. Soms reserveren we tafels op een bijzondere of handige locatie. Dit staat aangegeven in het dagprogramma.
  De Egyptische keuken is een mengelmoes van heerlijke ingrediënten, afkomstig van hun oosterse buren, overburen en verre buren. De Egyptische gerechten zijn een samenstelling uit onder meer de Turkse, Perzische, Griekse, Franse, Italiaanse en Engelse keuken. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk typische Egyptische maaltijden zijn. De traditionele keuken bevat veelal groenten, bonen en rijst.

 • Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. De tempels, graven en opgravingsterreinen kennen vaak een ongelijk terrein en trappen en nauwe doorgangen kunnen aanwezig zijn. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Voor een bezoek aan Egypte worden bepaalde vaccinaties sterk aangeraden. Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen dienen de vaccinaties vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleegt u daarom tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details.
  Kraanwater kunt u beter niet drinken maar mineraalwater is overal gemakkelijk te verkrijgen.

  Reisperiode

  De maand februari is zeer geschikt voor een culturele rondreis door Egypte. Het is er dan al aangenaam warm en we zitten nog ruim voor de stofstormen die vaak aan het einde van het voorjaar (april) kunnen voorkomen. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van circa 21 ºC in Caïro tot 26 ºC in Aboe Simbel. ‘s Nachts kan het afkoelen tot circa 10 ºC. De kans op neerslag is vrijwel nihil.

  Grensdocumenten

  Uw paspoort moet ten minste geldig zijn tot zes maanden na de datum van terugkeer, dus tot en met 5 september 2023.
  NB Een identiteitskaart is niet voldoende! Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

  Visum

  Voor Egypte is een visum nodig, dat verkrijgbaar is op de luchthaven van Caïro. Een lokale vertegenwoordiger zal dit visum voor onze groep regelen. De kosten zijn reeds inbegrepen in de reissom.

  Geld

  De Egyptische munteenheid is de pond. Op dit moment (juni 2022) is 1 Egyptische pond ongeveer € 0,05 waard. Op de meeste plaatsen worden ook euro's geaccepteerd. In of bij de hotels zijn pinautomaten aanwezig. Ook kunt u euro's, Amerikaanse dollars en traveller cheques inwisselen bij banken.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Egypte. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  Doorgaan van de reis

  De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/coronavirus/maatregelen. Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.

  Egypte is geen lid van de EU. U heeft geen recht op kosteloze annulering indien het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ reisadvies heeft vanwege corona en de reis wel op verantwoorde wijze en zonder grote wijzigingen in het programma uitgevoerd kan worden.

  De volledige reisvoorwaarden vindt u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/praktische-informatie/reisvoorwaarden.

  Coronamaatregelen

  Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis wordt geleid door drs. Huub Pragt. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale gids bij de groep.

drs. Huub Pragt

drs. Huub Pragt

Studeerde egyptologie en was werkzaam in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Hij richtte zijn eigen scholingsinstituut Huub Pragt Egyptoloog op, verzorgt cursussen en lezingen en heeft twee romans geschreven.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Huub Pragt Egyptoloog. De inhoudelijke expertise van Huub Pragt komt op deze reis goed tot uiting.
De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de meeste maaltijden (lunches en diners) niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Huub Pragt Egyptoloog

Huub Pragt Egyptoloog

Huub Pragt geeft lezingen en cursussen en leidt reizen en korte excursies met als thema het oude Egypte.

Reisgegevens

18-daagse vliegreis
16 februari t/m 5 maart 2023

Reissom

€ 5125
Toeslag eenpersoonskamer: € 1135
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat iemand die een tweepersoonskamer wil delen, de toeslag eenpersoonskamer alsnog verschuldigd is indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 5 lunches, 5 diners, reisleiding, lokale gidsen, vademecum, visum, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, gestegen vliegbelasting à € 18,48 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 24

Reisleiding

drs. Huub Pragt

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen