Reisblog

Onze reisleiders zaten het afgelopen jaar niet stil! Hier een overzicht van wat zij zoal ondernamen.

Het afgelopen jaar was reizen maar zeer beperkt mogelijk. Ook onze reisleiders verbleven daarom meer thuis dan anders. Maar ze zaten niet stil! 

Drs. Maaike Boots gaf een online cursus 'Japan en de natuur' aan de HOVO Amsterdam. Deze colleges zijn op een besloten YouTube-kanaal beschikbaar. Heeft u interesse? Meld u bij ons, dan sturen we uw verzoek aan Maaike door!

Drs. Marian van Caspel-van Til heeft twee (gratis) webinars gemaakt over 'Corona en de innerlijke tijd'. In het kader van de 700e sterfdag van Dante Alighieri (1265-1321) houdt zij zich dit jaar ook veel bezig met cursussen en lezingen over Dante.

Drs. Hein L. van Dolen vertaalde een bijzondere collectie brieven van en over geliefden uit de Byzantijnse tijd, toegeschreven aan een zekere Aristainetos. Het boek Wat ik schrijf, komt uit een verliefd hart is geïllustreerd met tekeningen van Sanne van Tongeren. Nieuwsgierig? Het boek is hier verkrijgbaar.

Anja Fricke BA is bezig met een boek over drie periodes met de DDR als vergelijkingsmateriaal: na 1945, na 1989 en 2021. We zijn benieuwd naar het eindresultaat!

Drs. Abram Muller werd geïnterviewd voor het blad van de Comenius Universiteit in Bratislava over zijn tijd als docent neerlandistiek en daarvoor, de jaren vlak na de val van het IJzeren Gordijn. Het is hier terug te lezen (pagina 25 en verder).

Drs. Robert-Jan Muller schreef het afgelopen jaar veel voor Museumtijdschrift. Het recentste artikel gaat over de schilderes Jacoba van Heemskerck (Museumtijdschrift jan/feb 2021). Ook in nummer 3 komt een artikel van zijn hand, dus houd het tijdschrift in de gaten! Daarnaast schrijft hij regelmatig columns voor dit blad. Het overzicht hiervan vindt u hier. Er zitten verschillende ‘corona-artikelen’ bij, zoals Momenten van Geluk en Terug naar het museum, maar hoe?

Drs. Huub Pragt presenteerde het afgelopen jaar veel online. Ook heeft hij een video-reeks over hiërogliefenschrift opgesteld. Bijzonder is ook de door hem opgezette virtuele reis door Egypte, die voor begin april gepland staat.

Drs. Diederik Samwel zou afgelopen jaar zijn recentste boek, Tropenvader, presenteren. Helaas zat een fysieke presentatie er door de omstandigheden niet in. De roman, gebaseerd op het levensverhaal van zijn vader met een cruciale periode in voormalig Nederlands-Indië, is gewoon verkrijgbaar en heeft al mooie recensies ontvangen! Voor meer informatie kijkt u hier.

Drs. Rolf Smit schreef het verhaal Het orakel van Sidelius, dat zich afspeelt tijdens de regeringsperiode van keizer Nero (54-68). Een korte, spannende avonturenroman, uitgegeven in eigen beheer. De hiernaast getoonde afbeelding komt van het omslag. Samen met Inge Smit stelde hij een cursus oudheidkunde samen: 20 vlot geschreven lessen met veel illustraties. Heeft u interesse in het boek of de cursus? Laat het ons weten en we verwijzen u naar hen door!

En soms werken reisleiders samen! Dr. Judith Stalpers schreef bijvoorbeeld voor de uitgeverij van drs. Inge Klompmakers, Yoyogi Park, het boek Japan in 101 vragen. Een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die nieuwsgierig is naar het land van de rijzende zon.

Prof. dr. Paul van Tongeren heeft groot nieuws: hij is de nieuwe Denker des Vaderlands! Van harte gefeliciteerd, Paul! Lees hierover meer in dit artikel in dagblad Trouw.

Prof. dr. Paul van der Velde maakte samen met theoloog Jonas Slaats een podcast over verschillende vormen van hedendaagse spiritualiteit en esoterie. Ook verscheen van zijn hand recentelijk het boek In de huid van de boeddha, een fascinerende zoektocht door de wereld van het boeddhisme. Lees hier ook de recensie in de Volksrant van dit boek. Momenteel werkt Paul aan nog een paar boeken. Wij kijken er alvast naar uit!