Reisblog

Reis vanuit uw eigen woonkamer mee door Servië, misschien wel het minst begrepen land van Europa.

Als literatuurtip raadt reisleider Ruud Peeten zonder twijfel het boek De brug over de Drina aan. “Dit boek van Ivo Andric is simpelweg een meesterwerk. Ik lees veel, en heb zelden een boek gelezen dat op zo'n mooie wijze historische feiten met persoonlijke verhalen weet te vermengen. Het boek beslaat een enorme tijdsspanne, maar alle personages zijn levensecht. Van de herbergier aan de Drina die samenspande met de veerman om gasten binnen te halen, tot de Pasha die het stadje in komt op de rug van een olifant... Allemaal even sprookjesachtig en waarachtig tegelijk. De brug staat er uiteraard nog steeds. Het is mooi dat je, dat boek gelezen hebben, de historie zo letterlijk kunt voelen daar.”  

Bij een goed boek, maar ook bij een goede film: drink er vooral een glaasje Servische brandewijn, Rakija, bij. U hebt de keuze uit Sljivovic, gemaakt van pruim, Kruskevac, gemaakt van peer, en loza, gemaakt van druiven. Via prijatelji.nl, een online winkel in Amsterdam, kunt u typisch eten en drinken uit de Balkan in huis halen.

De prachtige film Ko to tamo peva (= Wie zingt daar? red.) verhaalt over een buslijn van een ongedefinieerd dorp (gelegen ergens in de Deliblatkska Pescara, ten oosten van Belgrado) naar Belgrado. Alle inzittenden representeren een stukje van de Servische bevolking anno 1941: de royalist, de communist, de priester, een jeugdig stel, een pro-Duitse schlagerzanger en twee zigeunerkinderen. Het hele gezelschap is gezamenlijk op weg naar Belgrado op het moment dat de Tweede Wereldoorlog op uitbreken staat. Onderweg omzeilen ze blokkades, gaat er van alles mis, overnacht men op de gekste plekken. Eenmaal in Belgrado aangekomen vallen de eerste bommen… Op youtube kunt u de hele film hier met Engelse ondertitelingen terugkijken.

Bekijkt u liever een film met daarin de typisch Slavische humor? Dan is de film Crna mačka, beli mačor (Zwarte poes, witte kater) iets voor u. Collega Hanneke: “Dit is echt een knotsgekke komedie. Een film over twee zigeuners die het niet zo nauw nemen met de wet. Alles wat zij ondernemen valt in het water. Uiteindelijk besluiten ze hun kinderen aan elkaar uit te huwelijken, en op het huwelijksfeest gaat alles, maar dan ook werkelijk alles mis. De film is een wervelwind, en het is bovenal de muziek die je bijblijft, net als de heerlijke idiote humor.”

Maar naast literatuur en film verdient ook de Servische muziek aandacht. Reisleider Ruud Peeten is groot fan van de muziek van Djordje Balasevic. “Een geweldige chansonnier uit de Vojvodina (= een regio in het noorden van Servië, red.). Een saillant detail uit zijn carrière vind ik persoonlijk dat hij de eerste Serviër was die na de oorlog van de jaren ‘90 weer optrad in Kroatië en daar in een volle arena in Pula (de Romeinse arena) het lied Mi nismo kriv zong, ofwel Wij zijn niet schuldig. Tijdens de oorlog had hij als balling in Hongarije geleefd en dit was zijn klinkklare antwoord op de nieuwe nationalistische regimes.”