Reisblog

Wat is er veel materiaal voorhanden om thuis alvast in Griekse sferen te geraken! 

De bekende Britse presentatrice en actrice Joanna Lumley maakte in 2011 een vierdelige documentaire over Griekenland in al z’n facetten. In hoog tempo neemt zij de kijker op geheel eigen wijze mee door Griekenland. U kunt alle afleveringen terugkijken via Youtube, klikt u hier

Onze reisleider Hein van Dolen schreef de afgelopen jaren meerdere boeken over de Griekse cultuur. Zowel Mythen uit het oude Griekenland (Prometheus/Bert Bakker, 2015) als Toneel in de Oudheid (Nederlands Klassiek Verbond, 2013) vormen uitstekende naslagwerken over de Griekse mythologie en theatercultuur. Deze literatuur past goed bij onze reis ‘Lente op de Peloponnesos’, waar we in de voetsporen treden van menig klassiek personage. 
Leest u ook graag met uw (klein)kinderen? Pakt u dan Hein van Dolen’s Op naar de Olympos! (Valkhof Pers, 2009) erbij! Een heerlijk boek om ook jongere lezers kennis te doen maken met de Griekse goden en hun eigenaardigheden. 

Bezoekt u komend jaar het eiland Kreta met ons? Collega Marion raadt het boek Het Eiland van de Britse schrijfster Victoria Hislop aan. “Zeker voor liefhebbers van het eiland Kreta! Een familiegeheim brengt een jonge vrouw terug naar Kreta, waar ze ontdekt dat het eilandje Spinalonga, waar in vroeger tijden een leprakolonie was gehuisvest, een grote rol speelt in de tragische jeugd van haar moeder. De beschrijvingen van Kreta en Spinalonga, en het leven in zo’n kleine leprakolonie, zijn zeer gedetailleerd en levensecht.” 

Geniet u thuis ook alvast van de Griekse keuken? Collega Dora kookt ook in Nijmegen regelmatig gerechten uit haar vaderland Griekenland. “Ik maak graag κολοκυθοκεφτέδες, oftewel courgetteballetjes. Het recept komt van de Jamie Oliver van Griekenland, Aki Petretziki. Klik hier om het recept te bekijken met grappig Engels op z’n Grieks!”

En als u de courgetteballetjes klaar hebt staan en een glaasje retsina hebt ingeschonken, zet dan vooral de klassieke film “Zorba de Griek” nog eens op, naar het beroemde boek van Nikos Kazantzakis. De dromerige en zomerse beelden van het eiland Kreta zijn nog altijd fenomenaal. Of bekijk de film “Mediterraneo”, waarin een groep Italiaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog strandt op een eilandje in de Dodekanesos. In deze oorlogsfilm is voldoende ruimte voor Italiaanse en Griekse humor en prachtige beelden van de Griekse natuur.