Reisblog

Op Sicilië zijn de sporen van vele volkeren zichtbaar. Haalt u met ons alvast een beetje Sicilië in huis?

Enkele jaren geleden maakte de Britse historicus Michael Scott voor de BBC een prachtige tweedelige documentaire over de kleurrijke geschiedenis van Sicilië. U vindt de beide afleveringen hier.

Geniet u terwijl u kijkt ondertussen van een goede bijpassende wijn? In de webshop van Gastrovino Arno de Laak vindt u een uitstekende Preciso Nero d’Avola, een van onze favorieten, gemaakt van een van de bekendste druifsoorten van Sicilië. Een volle fruitige wijn, die uitstekend samengaat met een Siciliaans stukje pecorino!

Reisleider Cornelis Jonkman is een groot liefhebber van de verhalen van Siciliaans schrijver Luigi PIrandello. Cornelis: “Pirandello heeft de serie “Verhalen voor een jaar” geschreven; voor iedere dag een novelle. Hij kwam tot 232! In al die verhalen is alles anders dan je denkt, de verwikkelingen zijn onverwacht en de afloop onzeker. Met milde humor beschrijft hij al zijn personages. Hij schreef zijn verhalen in zijn villa Caos bij Porto Empedocle aan de kust met uitzicht op zee. Je voelt dankzij zijn beschrijvingen de hitte van de dag in het wit van de villa en het wit van de grond. Een juweel van een verhaal is Mal di LunaMaanziek, waarin een pasgetrouwde vrouw ontdekt dat haar man maanziek is. Haar neef op wie zij verliefd is, zal haar bij de eerstvolgende volle maan bezoeken om haar te beschermen tegen haar man, die loeit als een wolf. De hartstocht van beide, het wachten op die ene nacht wordt onvergetelijk in beeld gebracht als we hem zien roeien op een vissersboot tijdens de tonijnenjacht, waar hij bij iedere slag denkt aan haar. Eindelijk is het zover. Met kloppend hart loopt hij naar haar afgelegen huis. Zij kan niet wachten, slaat het bed open, maar het loopt anders. Dit verhaal en nog vier andere zijn in 1984 verfilmd door Paolo en Vittorio Taviani. Alleen al door de landschappen is de film adembenemend mooi. Aan het begin van de film bindt een herder een belletje om de kop van een raaf en in vogelvlucht zweven we boven dat wonderschone Sicilië van verhaal naar verhaal. Drie uur lang ben je in een andere wereld en al die tijd kijk je met warmte en verbazing naar de mensen daar beneden. Een paar van Pirandello’s bundels zijn nog te krijgen en als medicijn tegen zwaarmoedigheid werken de verhalen gegarandeerd. Ieder avond een verhaal met een glas Nero d’Avola en je loopt weer in het land waar de citroenen bloeien.”

Wilt u Sicilië ook alvast proeven? Graag delen we met u een recept voor echte Siciliaanse rijstballetjes, arancini.
Voor ca. 12 arancini:
* overgebleven risotto, 400 g
* ei, 3 stuks
* parmigiano, 40 g
* broodkruim of panko
* olie
* nootmuskaat
* peper
* zout
Heb je nog wat risotto over van gisteren? Je kunt hem simpelweg opwarmen, maar dan wordt hij natuurlijk nooit zo lekker als gisteren. Ik heb een beter idee! We maken er arancini van! Arancini zijn een specialiteit uit Sicilië die veel in bars en cafés wordt geserveerd. Je kunt het eten als snelle maaltijd, de arancini zijn dan vaak wat groter en gevuld met mozzarella. Maar wij maken vandaag de kleinere variant en we gebruiken de risotto van gisteren. In mijn ogen een perfecte snack tijdens een aperitivo of voor op een goede borrelplank.
Meng een ei en de parmigiano door de risotto (het maakt niet uit welke soort risotto dat is) en voeg een beetje nootmuskaat, zout en peper toe. Draai balletjes van het mengsel. Klop 2 eieren los in een kom en leg het broodkruim op een plat bord. Haal de risotto balletjes door het ei, rol hem door de broodkruim en bak ze rondom mooi goudbruin in hete olie. Buon appetito!