Reisblog

Japan is modern en traditioneel, herkenbaar en vreemd. Reist u vanuit uw eigen leunstoel mee?

Schrijver Cees Nooteboom ging enkele jaren geleden op pelgrimage naar Japan. Via deze link kunt u de documentaire over zijn tempeltocht rond Kyoto terugkijken. Een leuke voorbereiding op onze reis ‘Japan. Hofreis naar Edo’. 

Of gaat uw voorkeur meer uit naar de zo typerende Japanse architectuur? Pakt u dan het boek What is Japanese Architecture? van Kazua Nishi en Kazuo Hozumi (Kodansha, USA, NY, 2012) erbij, voor een uitgebreide en gedegen inleiding op de belangrijke traditionele architectuurstijlen in Japan. Voor informatie over de moderne Japanse architectuur leest u In Detail – Japan, Architecture, Constructions, Ambiances van Christian Schittich (Birkhäuser 2002). Beide boeken worden van harte aanbevolen door de reisleider van onze reis ‘Japan, Architectuur’, dr. ing. Birgit Jürgenhake!

De Japanse cultuur en religie kent vele intrigerende tradities. De Britse schrijver en BBC-televisiemaker Marcel Theroux onderzocht enkele jaren geleden de Japanse esthetische theorie Wabi Sabi, waarin vergankelijkheid en imperfectie centraal staan. Deze documentaire kunt u hier terugkijken. Een mooie voorbereiding op de indrukwekkende reis ‘Japan, boeddhisme en esthetiek’.

Geniet u thuis ook alvast van de Japanse keuken? Collega Elianne: “In Japan maakte ik kennis met zunda, een licht gezoete pasta van edamameboontjes. Heerlijk als toetje met rijstcake. Die zou ik iedereen eens willen aanraden om uit te proberen! Klik hier om het recept te bekijken!”

Japan is natuurlijk niet alleen het land van tempels, maar ook van tuinen en de wereldberoemde kersenbloesems. Collega Dafne adviseert de Japan-reiziger als extraatje dan ook het recent verschenen Sakura. Hoe een Engelsman de Japanse kersenbloesem redde, van de Japanse schrijver Naoko Abe. Dafne: “Dit is boek is een heel aardige introductie in de kersenbloesemcultuur en de redding van de diversiteit ervan. Echt een boek voor botanie-liefhebbers, dat wel! Maar daarnaast biedt het verhaal ook een mooi beeld van een veranderende maatschappij: Japan ten tijde van het keizerlijk hof, de Tweede Wereldoorlog en uiteindelijk de moderne tijd.”