Digitaal op reis

drs. Judith Janssen
15.00-17.00 uur

In de ruim 300 jaar dat de Romanovs over Rusland regeerden, hebben deze tsaren en tsarina’s op verschillende plekken in Rusland paleizen gebouwd. Ze bouwden paleizen als zomerverblijf of als winterverblijf, voor hun familieleden, voor hun minnaars of minnaressen. Ook als ze onderweg waren door hun omvangrijke rijk, werden ze voor de nacht ingekwartierd in een van de ‘reispaleizen’.
De beroemdste paleizen zijn welbekend. Het Winterpaleis in het centrum van Petersburg en het zomerpaleis Peterhof net buiten de stad zijn toeristische topattracties. Maar veel minder bekend is bijvoorbeeld het gewelf-achtige Terem-paleis uit de zeventiende eeuw in het Moskouse Kremlin of het tragische paleis Tsaritsyno dat in de achttiende eeuw in opdracht van Catharina II in Gotische stijl werd gebouwd, maar waar zij nooit heeft gewoond. Het raakte na haar dood in verval en is pas sinds enkele jaren vanaf een ruïne weer in volle glorie gerestaureerd. Een ander onbekend tsarenpaleis is het Houten Paleis van Tsaar Aleksej Romanov I in het gehucht Kolomenskoje nabij Moskou. Het werd in 1667 volledig uit hout opgetrokken in Russische volksstijl zonder een enkele spijker te gebruiken. In de achttiende eeuw werd het verwaarloosd maar een eeuw later met veel zorg en liefde in stijl gerestaureerd. Het schijnt 250 kamers gehad te hebben, allen versierd met schilderingen en houtsnijwerk. Tijdens de Sovjetunie heeft het opnieuw zwaar geleden. Na de reconstructie is het een juweel van Russische houtbouw geworden.

In deze lezing maken we een reis langs enkele onbekende pareltjes van tsarenpaleizen. En natuurlijk zullen we meer te weten komen over goed bewaarde geheimen, sappige schandalen, over mythen en feiten uit het leven van kleurrijke leden van de Russische Romanov-familie die de paleizen bewoonde. In 2022 neemt Judith u graag mee naar de regio rond Moskou en Sint-Petersburg om de tsarenpaleizen met eigen ogen te aanschouwen.

Kosten:
€ 20,- p.p. voor 1 lezing

Klik hier om u in te schrijven voor een online reisvoorbereiding.