Korte reizen dichtbij

18 t/m 21 september 2020
onder leiding van drs. Karel Onwijn

Tijdens deze korte reis treden we in de voetsporen van Russen die voor een kortere of langere periode in Nederland verbleven. We besteden uitgebreid aandacht aan de twee langere bezoeken van tsaar Peter de Grote aan ons land. Tijdens zijn eerste verblijf in 1696-1697 reisde hij incognito. Eerst vestigde hij zich in Zaandam, maar al snel verhuisde hij naar Amsterdam om daar in anonimiteit en rust ervaring op te doen met de scheepsbouw. Ook wilde hij uitgebreid kennismaken met de wetenschappelijke verworvenheden van onze toenmalige republiek. In de volgende eeuw (1716-1717) kwam hij terug. Toen bezocht hij een groot aantal Nederlandse wetenschappers en kunstenaars van wie hij een aantal collecties opkocht. Ook was hij op een verborgen diplomatieke missie.
Peter kwam dus in – en voor – vrede naar Nederland. In latere eeuwen zetten ook Russische en Sovjetsoldaten voet aan wal. Met hun verhalen maken we kennis in Bergen en op Texel. De folies van architectuurtuin Nederlands Kremlin en verhalen over onze Russische koningin Anna Paulowna en andere Russen die Nederland bezochten, zorgen voor de nodige verluchting. 
Karel Onwijn verlevendigt onderweg het verleden door fragmenten voor te lezen van teksten die Russische bezoekers tijdens hun verblijf in den lande hebben geschreven.

NB Op 20 augustus geeft Karel Onwijn een online lezing die u kunt volgen ter voorbereiding op deze reis. Klik hier voor meer informatie.

Deze reis is reeds te boeken! De volledige reisbeschrijving vindt u hier.