Digitaal op reis

drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin
15.00 - 17.00 uur

In 2021 organiseren we een reis naar de koningssteden van Marokko onder leiding van drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Kunt u niet wachten? Krzysztof neemt u graag digitaal mee langs oude en nieuwe hoofdsteden, antieke ruïnen en kleurrijke bazaars. In drie lezingen maakt hij u wegwijs in de vele dynastieën die het land regeerden en leert hij u alles over islamitische kunst en architectuur.

Lezing 1 – Casablanca en Rabat

Hoewel Casablanca officieel nooit een hoofdstad is geweest, staat de stad wel symbool voor het moderne Marokko. Het zou als de economische hoofdstad van Marokko gezien kunnen worden, waar Rabat de bestuurlijke hoofdstad is. De geschiedenis van beide kuststeden gaat terug tot de Feniciërs. We maken een reis door de tijd van Romeinse keizers tot moderne koningen.

Lezing 2 – Meknes en Fez

Verder naar het binnenland vinden we Meknes en Fez, die beide groot werden onder het bewind van de de Almoraviden, de Almohaden en de Meriniden. De Koranscholen en de moskeeën uit deze tijd zijn prachtige voorbeelden van islamitische architectuur. Het houtsnijwerk en de stucdecoraties laten zo'n ingenieus vlechtwerk zien, dat geen vierkante decimeter leeg lijkt te zijn gelaten. Fez, zegt men, is de best bewaarde van alle Marokkaanse steden en dat komt door de Franse koloniale politiek. Niet om de traditie te behouden, maar juist om de moderne wereld van de traditionele te scheiden.

Lezing 3 – Marrakech

Marrakech is de Berberstad bij uitstek, waar alle heersers hun sporen hebben achtergelaten. De belangrijkste moskee, Kutubiya, is tot op heden het hoogste gebouw van de stad. Het bijzondere is dat het de tweede versie is van het godshuis. De eerste is binnen enkele jaren na de voltooiing afgebroken. Waarom, hoort u in de lezing. In Marrakech staat een immense paleisruïne die de grootsheid van de toenmalige hoofdstad moest benadrukken. Wellicht ontdekt u hier de link met het Alhambra in Granada wel! Van het levendige plein Jemaa el Fna en de soeks tot prachtige paleizen en tuinen zoals het kleurrijke Jardin Majorelle: in Marrakech raakt men niet uitgekeken!

Kosten: € 60,- p.p. voor 3 lezingen

Klik hier om u in te schrijven voor deze lezingenreeks.